This website requires JavaScript.

Loire

Fransk vinregion langs Frankrigs længste flod Loire og bifloder som Loir og Cher.

Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Her laves mest rødvin og rosé, men mange kender først og fremmest Loire for de tørre Sancerre og Pouilly-Fumé på Sauvignon Blanc samt fremragende vine på Chenin Blanc og Cabernet Franc.

Klimaet går fra næsten kontinentalt inde i landet til maritimt ved kysten. Jorden varierer mellem granit, skifer, flint, sandsten og kalk til ler og grus.

Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder.

Den øvre: Her ligger Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og Pinot Noir som blå drue.

Den nedre del ved Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de Bourgogne, der anvendes til vinen Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).

Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne Cabernet Franc på rødvinssiden og Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med Sauvignon Blanc, Côt og Gamay. Det er fra denne centrale del af Loire, at Crémant de Loire kommer. Den kendte Vouvray på Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab.

Den største by i Anjou-Saumur er Angers, og de mest kendte appellationer er Anjou, Savennières, Quart de Chaume og Côteaux du Layon. Den største by i Touraine er Tours, og de mest kendte appellationer er Vouvray , Touraine, Chinon og Bourgeuil.

Relaterede produkter

Frankrig

2022 Huis Clos, Chenin Blanc, Bonnigal Bodet, Tourine Amboise

Frankrig

NV Champagne Bonnaire, Terroirs, Brut Blanc de Blancs, Grand Cru Cramant

Din VInguide 91 / 100
Oldenburgs Vinguide 19 / 20

Frankrig

2022 La Cuisine de ma Mère Rouge, Grosbois, Chinon

Frankrig

2022 Pinot Noir, Rousseau Frères, Loire

Frankrig

2016 Marsau, Francs-Côtes de Bordeaux

Robert Parker 87 / 100
WineSpectator 91 / 100
325,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2016 Château Saint Michel, Bordeaux Supérior

Frankrig

2016 Château Beauvillage, Médoc

WineEnthusiast 89 / 100
Vinous 89 / 100
175,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2016 Eyssards "Cuvée Flavie", Saussignac, 0,5 l.

170,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2021 Sancerre Collines Blanches, Hubert Brochard

Oldenburgs Vinguide 18,5 / 20

Frankrig

2022 Sancerre Rosé Les Collines Blanches, Hubert Brochard

Frankrig

2020 Pouilly-Fuissé, Bouchard Père et Fils

Din VInguide 90 / 100
Spritnyt