Spanien
Monbazillac
Det største område for hvid dessertvin i Frankrig med godt 2600 hektar -det dobbelte af Sauternes – er del af Bergerac regionen øst for Bordeaux . Her kan potentielt laves op mod 15 millioner fl/år, men selv i gode år laves blot 4-5 millioner flasker -resten bruges i reglen til tørre hvidvine. I 1500-tallet var regionen mest beboet af protestanter, og mange flygtede under religionskrigene til Holland. De ville dog gerne have vinen fra hjemegnen, og da smagen i Holland gik mere i retning af sødlige hvidvine, koncentrerede regionen -der ligger lige syd for byen Bergerac- sig om vine med en del sødme. Druerne er de samme som i Sauternes -Semillion (typisk 70%) med balance af Sauvignon Blanc og Muscadelle. Udbyttet er maximalt 40 hl/hektar, mosten skal have naturligt sukkerindhold på minimum 238 g/l eller potentielt alkohol på 14,5%. Restsødmen skal være minimum 46 g/l. Druerne bør høstes overmodne, med eller uden botrytis . Châterau de Monbazillac er et landemærke. Et imponerende syn, men desværre ikke regionens bedste vin -det ejes af det lokale kooperativ . I 1990erne var vinens ry faldet en del, så syndikatet strammede op på kravene for at øge kvaliteten. I dag må de samme marker ikke både give både sødlig Bergerac og Monbazillac -men stadig godt tør hvid Bergerac (her er også 750 hektar med rødvin). Kvaliteten af vinen er dog stadig variabel -fra herligt frugtige vine med snert af oranger og botrytis til ligegyldige søde vine, som ofte kan være skæmmet af svovl . Mere end en trediedel af høsten tappes af Cave de Monbazillac, som bl.a. sægler under navnene Château de Monbazillac, de Brie og Septy.