Tyskland
Mosel
Mosel eller rettere Mosel- Saar – Ruwer inkl. to smalle bifloder, er for mange essensen af tysk hvidvin -klassisk Riesling med intens, sprød, frisk aroma af forår, meget let (ofte kun 7% alk!), tør eller sød, men altid sprød og forbavsende lang -en tørstslukker, som næppe kan overgås! De bedste vine er herlige unge, men lagrer med ynde, de bedste vine i 20, 30 år eller mere. Vinen tappes typisk på slank, høj flaske af grønt glas, mens vinen fra Rhinen bruger brunt glas. Området dækker knap 13.000 hektar (årligt ca. 150 millioner fl) fra syd for Trier i syd til Koblenz i nord. De bedste vinbjerge er stejle (gennemsnitlig hældning 20%, men mange er endog mere stejle), vendt stik syd eller vest og dækket af sort skifer, som optagere solens varme og derved hjælper druerne til modning. Centrum ligger omkring Bernkastel (med Wehlen, Ürzig, Brauneberg og Graach) og Trier -med Maximin Grünhaus og Scharzhofberg (foto) fra hhv. Ruwer og Saar). De bedste vine herfra (oftest medlemmer af VDP ) er nogle af de mest uforlignelige og uforglemmelige hvidvine i Verden.