This website requires JavaScript.

Most

Den saft, som presses af vindruer, ofte også med rester af skind, stilke mv, der indgår i gæringen, hvor most bliver til vin. Ca. 90% af indholdet i most er sukker, der gærer til alkohol -ca. 16,5 g sukker for hver procent ekstra alkohol. De resterende 10% er syrer, ioner mv, som har betydning for vinens aroma , smag og længde -i ét ord kvalitet. Vinens potentielle alkohol procent afgøres af indholdet af sukker i mosten, som bestemmes ved måling med refraktometer eller hydrometer. Måleenheden er i Europa og Australien mest Baumé, mens Tyskland mest bruge Oschslé. Brix bruges i USA og ofte også i Australien. Baumé Brix Oechsle % alk. 10 18,0 75 10 11 19,8 84 11 12 21,7 93 12 13 23,5 101 13 14 25,3 110 14 15 27,1 119 15 Indtil for få år siden var mostens sukkerindhold altafgørende for, hvornår man startede vinhøsten, men i dag er erkender mange, at druens fysiologiske modenhed er lige så vigtig, hvis ikke vigtigere. Dvs. at druen ikke kun skal have nok sukker, men også virke moden. F.eks. kan druer i Champagne eller Tyskland være fuldmodne -fysiologisk- selvom mosten kun har potentiel alkoholprocent på 9 eller 10, mens en vin med 13% alkohol i Australien eller Chile kan have “grønt” præg, fordi druerne simpelthen ikke er modne -fysiologisk- trods mostens høje sukkerindhold.

Relaterede produkter

Italien

2020 Mello 700, Sangiovese Toscana IGT, Tolaini

Frankrig

2023 Loubié Rosé, Côtes du Rhône Villages Séguret, Domaine de Mourchon

Jancis Robinson 16,5 / 20

Italien

2024 Tramin Pinot Nero, Sydtyrol Alto Adige AOP

Frankrig

2022 Chablis 1. Cru, Butteaux, Domaine Servin

Spanien

2022 Albillo Mayor, Dominio de Atauta, Ribera del Duero

JamesSuckling 92 / 100
Robert Parker 92 / 100

Spanien

Alburejo Oloroso Dry Sherry, Álvaro Domecq

Din VInguide 94 / 100

Spanien

Aranda Cream Sherry, Álvaro Domecq

Frankrig

2022 Liberty, La Barroche