This website requires JavaScript.

Most

Den saft, som presses af vindruer, ofte også med rester af skind, stilke mv, der indgår i gæringen, hvor most bliver til vin. Ca. 90% af indholdet i most er sukker, der gærer til alkohol -ca. 16,5 g sukker for hver procent ekstra alkohol. De resterende 10% er syrer, ioner mv, som har betydning for vinens aroma , smag og længde -i ét ord kvalitet. Vinens potentielle alkohol procent afgøres af indholdet af sukker i mosten, som bestemmes ved måling med refraktometer eller hydrometer. Måleenheden er i Europa og Australien mest Baumé, mens Tyskland mest bruge Oschslé. Brix bruges i USA og ofte også i Australien. Baumé Brix Oechsle % alk. 10 18,0 75 10 11 19,8 84 11 12 21,7 93 12 13 23,5 101 13 14 25,3 110 14 15 27,1 119 15 Indtil for få år siden var mostens sukkerindhold altafgørende for, hvornår man startede vinhøsten, men i dag er erkender mange, at druens fysiologiske modenhed er lige så vigtig, hvis ikke vigtigere. Dvs. at druen ikke kun skal have nok sukker, men også virke moden. F.eks. kan druer i Champagne eller Tyskland være fuldmodne -fysiologisk- selvom mosten kun har potentiel alkoholprocent på 9 eller 10, mens en vin med 13% alkohol i Australien eller Chile kan have “grønt” præg, fordi druerne simpelthen ikke er modne -fysiologisk- trods mostens høje sukkerindhold.

Relaterede produkter

Frankrig

2021 Crozes-Hermitage Mise en Bouche, Domaine Emmanuel Darnaud

Frankrig

2022 Chablis Les Pargues, Domaine Servin

Vinavisen

Australien

2019 Barrel 1853 Shiraz-Mourvèdre, Hewitson, Barossa Valley

Melissa Moore 99 / 100
Ray Jordan 98 / 100

Australien

2018 The Dead Arm Shiraz, d'Arenberg, McLaren Vale

JamesSuckling 96 / 100
Vinous 93 / 100

USA

2017 Cabernet Sauvignon, Hopland Ranches, Brutocao, Mendocino

WineEnthusiast 92 / 100
Din VInguide 89 / 100

Frankrig

2020 Chablis Grand Cru, Bougros, William Fevre, Domaine

Burghound 92 / 100
Decanter 93 / 100

Ikke på lager

Spanien

1730 Pedro Ximenez VORS (over 30 år) Sherry, Álvaro Domecq, 0,375 l.

CellarTracker 92 / 100
Guía Peñin 96 / 100

Ikke på lager

Frankrig

2021 Chablis Grand Cru, Bougros, William Fevre, Domaine

Robert Parker 94 / 100
Burghound 91-94 / 100