Spanien
Oechsle
Skala til måling af indhold af druesukker i most og dermed druens modningsgrad -i hvert fald når det gælder sukker og potentiel alkoholprocent, baseret på druens densitet, udviklet af den tyske fysiker, Ferdinand Oechsle. Skalaen er baseret på druemostens vægtfylde, hvor vand har vægtfylde på én -1- mens druemost f.eks. kan have vægtfylde på 1,075 75 grader Oechsle, svarende til potentiel alkohol % på 10. I Tyskland er en sådan drue fuldmoden og vil typisk kaldes Kabinett eller i enkelte områder og mindre gode vinhuse endda Spätlese . Der går 16,5 g sukker til en procent alkohol, dvs. at hvis vinen holder 10 % alkohol, vil mosten have 10 x 16,5 g 165 g. druesukker. Alt sukkeret eller langt det meste vil dog blive gæret til alkohol. En tysk Beerenauslese skal i reglen have minimum 120 grader Oechslé, svarende til ca. 15% alkohol -potentielt. Mostvægten måles i reglen lige før eller under vinhøsten med refraktometer. Der er flere skalaer i brug. I Europa og Australien bruges oftest Baumé skalen, der anfører potentiel alkohol procent. I USA bruges ofte Brix (eller Balling) skalen. Den angiver simpelthen andelen af faststoffer i druen (hvoraf 90% er sukker, resten olier, syrer mv. 1 grad Brix ca. 5/9 % alkohol, dvs. 21,7 grader Brix 12% alkohol. Indholdet af druesukker er dog ikke et tegn på kvalitet alene -man skal i langt højere grad se på druens fysiologiske modning, og den er meget afhængig af klima. I Australiens Riverland kan en vin med 13% alkohol (23,5 grader Brix) være præget af umodne druer, mens en Mosel med 9 alkohol (65 grader Oechslé) dufter af modne druer -alt afhænger af klimaet. Se også most.