Spanien
Ost og vin
Var det ikke Charles de Gaulle, der indså, at man ikke kan holde orden i et land med 365 forskellige oste? Når det gælder kombinationen af ost og vin, er antallet af muligheder dog oppe i det mangecifrede! Ost og rødvin er reglen i Danmark, som også i Frankrig -praktisk med rødvin efter hovedretten og inden den søde dessert! Men denne tradition er ikke altid idéel… Mange ostetyper kan med fordel spises som forret -som led i spansk tapas (prøv en spansk hvidvin fra Rueda ) eller italiensk antipasti- (en god Soave er læskende og alsidig) ikke mindst faste komælksoste og de fleste gedeoste (druen Sauvignon Blanc og gedeost er et fantastisk match). Som mellemret mellem hovedretten og desserten kan syrlig eller sød hvidvin (eksempelvis Riesling fra Alsace eller Tyskland ) faktisk være perfekt til mange typer ost, ikke mindst de lagrede eller stærke -disse oste vil faktisk tage livet af mange rødvine. Til fast komælksost, brie og Camenbert kan både rød og hvid vin bruges, mens en blåskimmelost ofte vil være bedst med en sødlig hvidvin. Hvis gæsterne er inviteret på “ost og rødvin”, kan man med fordel servere et par forskellige vine til at matche de forskellige typer ost, men prøv at invitere på ”ost og hvidvin”, og spørg vinhandleren til råds om sammensætningen. Læs mere om mad og vin her!