This website requires JavaScript.

Portvin

Er en hedvin -dvs. rød eller hvid bordvin, som under gæringen er tilsat brandy eller druesprit. Derved stoppes gæringen, mens vinen endnu har en vis restsødme. Vinen laves i Douro dalen i Portugal langs floden Douro mellem byen Oporto (der har givet vinen sit navn) og den spanske grænse. Vinen lagres på træfade og sælges under følgende betegnelser: 
 
Colheita, udtales culjeta  = høstår på portugisisk. Kaldes også årgangstawny, da den er fadlagret i flere år, ligesom andre tawny’er uden bestemt årgang. Colheita skal lagres mindst syv år på store fade, og aftapningsåret skal stå på bagetiketten. Den er drikkeklar, når den er tappet, og udvikler sig ikke videre. Den ret korte prop viser, at den ikke er beregnet til langtidslagring efter tapning. Ved helst kølig og mørk opbevaring holder den dog fint uåbnet i adskillige år uden at miste sine kvaliteter; de yngre udgaver endnu længere end de ældre. Da vinen, i modsætning til vintageport, er vant til luftkontakt under sin udvikling, kan den nydes åben i længere tid, især hvis den opbevares koldt efter åbning. En måned kan være en tommelfingerregel. De finere nuancer i de ældste vine vil efterhånden tabe noget; det kan efterprøves ved at sammenligne det sidste af en længe åben flaske med det første af en ny. Da det er en druespritforstærket vin med høj sødmegrad, bliver den ikke dårlig eller sur som en almindelig vin, men mere tam i udtrykket, hvis man lader den stå åben meget længe.
 
Vintage Port er vin fra én årgang og én producent, der er tappet på flaske 2-2½ år efter høsten. Den er som ung nærmest sort, stærk, med tæt frugt og et højt garvesyreindhold, der dog varierer med årgangen. Har man hård hud på ganen, kan den drikkes ung til fx peberbøf, men er mest beregnet til lagring, da den kan udvikle sig formidabelt ligesom andre store vine. Både stilen og grundkvaliteten kan veksle mellem producenter og årgange, så en passende lagringstid kan variere fra 7-10 til 50 år. Ved åbning skal vinen helst stilles op et par dage før brug, så den udfældede garvesyre lægger sig i bunden af flasken. Derefter hældes den på karaffel, så bundfaldet lægger sig i flaskens skulder, der er kraftig af samme grund, og ikke ender i karaflen. En portvinssi er nyttig her. Et kaffefilter kan bruges til det sidste. Den flotte, uforlignelige duft, som er adelsmærket for den udviklede vintageport, er bedst på åbningsdagen. Er den bedre dagen efter, kunne den være gemt endnu længere. Drik den på dagen eller i hvert fald indenfor tre dage.
 
Quinta Vintage Port (quinta = vingård) er Vintage Port fra en enkelt ejendom, som afspejler både årgangens- og vingårdens særlige karakter. Den behandles helt som anden Vintage Port (s.d.) og kan have lige så høj kvalitet og langt udviklingspotentiale. Da den før i tiden mest blev lavet i årgange, hvor den berømte Vintage Port generelt ikke blev deklareret, har den historisk set en anelse lavere prestige, men Quinta Vintage i en stor årgang fra en god producent kan sagte matche eller overgå andres Vintage Ports.
 
Late Bottled Vintage / LBV er portvin fra én årgang, som har dennes- og producentens karakteristika. I modsætning til Vintage Port ligger vinen på fad i 4-4½ år før tapning (late bottled). Det er stadig en meget mørk, intenst frugtig vin, men med den længere tid på fad er en større del af det massive garvesyreindhold i den unge vin udfældet i fadet inden tapningen. Vinen er i princippet drikkeklar, når den kommer på flaske, og der er ikke nær så meget bundfald, men næsten alle bedre LBV’er vil vinde yderligere ved fortsat lagring. Den tåler at være åben noget bedre end Vintage Port, men toppen af kvaliteterne mistes hurtigere end i en Colheita Port (s.d.)
 
10 års Tawny, 20 års Tawny osv: portvin lagret mange år på fad. De bør i teorien være i gennemsnit den angivne alder.
 
Reserve Ruby er en tæt, mørk, intenst sødmefuld vin, som ikke har fået ret megen iltning under fremstillingen og har bevaret en massiv frugtstil, der kan bide skeer med de kraftigste desserter. Stilen kaldtes før i tiden “Vintage Character”, fordi dens anvendelse lægger sig op ad Vintage Port. Den kan være blandet af flere årgange, har meget lidt bundfald og er derfor let at sende rundt ved bordet, uden at noget får mudder i glasset. Navnet kan, som i Rio Torto, indikere oprindelsen nærmere.
 
Hvid Port er lavet af hvide druer og kan være alt fra helt tør til meget sød. Den har typisk samme sødmeniveau som en Ruby, men den er lettere og friskere med frugtnoter som abrikos og fersken. Lagrima er den sødeste af hvide Ports. Ordet Lagrima begyder ‘tårer’, og det siges, at vinen skulle ligne tårer, når den løber ned af indersiden af glasset, når der bliver hældt op. Servér den enten som apéritif eller til desserter med frugter.
Vingårdene klassificeres efter et indviklet system fra A til F, hvor A er bedst.

Relaterede produkter

Portugal

2010 Krohn Colheita Port, Wiese & Krohn

Din VInguide 90 / 100

Portugal

2016 Krohn LB Vintage Port 2016, Late Bottled in 2021

Revista de Vinhos 17 / 20

Australien

2019 The Footbolt Shiraz, d'Arenberg, McLaren Vale

Portugal

2017 Krohn LB Vintage Port 2017, Late Bottled in 2022

Portugal

2005 Krohn Colheita Port, Wiese & Krohn

Jyllands Posten
Jyllands Posten 92 / 100

Portugal

1983 Krohn Colheita Port, Wiese & Krohn

Revista de Vinhos 18 / 20
CellarTracker 90 / 100

Ikke på lager

Portugal

2015 Krohn LB Vintage Port 2015, Late Bottled in 2018

Din VInguide 91 / 100

2015 Frederiksdal rød sparkling

Ikke på lager

Frederiksdal likør af kirsebær

Ikke på lager