Krohn's spidskompetence: Årgangstawny. I 2024 har denne 10 år på bagen. Farven er dyb tawny, og duften er rig og kompleks med aromaer af tørrede frugter, nødder, karamel og krydderier. Smagen er blød med en perfekt velafbalanceret syre og noter af figner, rosiner, valnødder, karamel og lidt vanilje.
Vil man have en pålidelig dessertvin til en senere begivenhed, hvor årgangen tæller: fx konfirmation, 18-års fødselsdag el. lign. kan den ligge uåbnet i mange år, holder længe åbnet og er meget bredt anvendelig til forskellige desserter.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Wiese & Krohn siden 1988. Krohn har været mest kendt for deres "tawny-vine" i særklasse men har lavet "vintage port" i små mængder siden 1927. Druerne til vintage vinene kommer nu fra den fremragende beliggende vingård "Quinta do Retiro Novo", som huset erhvervede i 1989.
Historisk set er Krohn nok det største kvalitetsaftryk, nordmænd har haft indenfor vin. Huset blev grundlagt i Portugal i 1865 af Theodor Wiese, der havde solgt klipfisk til portugiserne, og hans fætter Dankert Krohn, som blev lokket med til Porto. Wiese tog tilbage til Norge i 1875 og solgte portvinen til stadig flere nordeuropæiske markeder. Krohn forblev i Portugal, og efter hans død i 1906 kom portugisiske Edmundo Carneiro ind i firmaet og overtog i 30'erne alle aktier. Huset forblev i Carneiro-familiens eje, indtil Flatgate Partnership overtog i 2013.
I 2023 kom Krohn tilbage på portugisiske hænder, da de kom under WineStone-gruppen, som er sit eget forretningsområde under José de Mello, der er en af Portugals største konglomerater. WineStones fokus ligger på at fremme vinmarkedet i Portugals Douro- og Vinho Verde-regioner.
Colheita er en tawny-type, altså lagret i flere år på store fade, så vinen efterhånden bliver lysere og mindre bæragtig med stigende delikatesse. Colheita er fra ét høstår, som navnet betyder, og har derfor årets grundkarakter, fx. frugttryk, syrestil og garvesyreniveau. Som ved al portvin er gæringen stoppet med betydelig sødme tilbage i mosten ved at tilsætte druesprit, som stopper gærcellernes omdannelse af sukker til alkohol.
Colheita skal lagre mindst syv år inden tapningen, og tapningsåret skal stå på bagetiketten. Modsat Vintage Port udvikler den sig ikke videre, når den er tappet, men kan holde kvaliteten i uåbnet flaske i adskillige år. Da vinen har haft iltkontakt i fadene, holder den ret længe, når flasken er åbnet; længst hvis den opbevares i køleskab og længst for ikke meget gamle vine. Små nuancer vil efterhånden tabes, men dårlig som almindelig vin bliver den ikke.