This website requires JavaScript.

Riesling

Riesling er druen, der – i de rigtige hænder – mestrer et hav af stilarter: fra det raslende tørre til det smægtende søde, fra de umiddelbare, letforståelige til de underfundige med årtiers udviklingsmuligheder. Dens stærkeste kendetegn er den friske syre og gode evne til at overføre jordbundens mineralitet til vinen.
 
 
Den trives, med varierende stilarter, under vidt forskellige forhold både m.h.t. vejr og jordbund. Dens hjemstavn er Centraleuropa, men dens elegante, vedholdende syre giver den gode muligheder også i varmere klimazoner. Der laves Riesling i Australien, New Zealand, Sydafrika og USA med fine resultater, men ofte med mindre af den svævende lethed, der opnås under køligere forhold i Tyskland, Alsace og Østrig. Især på de gode adresser i Tyskland, hvor ca. 60% af verdens Riesling dyrkes, laves vine med en stor smagspalet, som alligevel er ret alkoholsvage, fjerlette i munden og har fint udviklingspotentiale.
 
 
Druen tåler hårde vintre og modner sent. Vinen har en meget rig, blomstrende aroma og frisk, sprød smag med fine syrer, og et langt lagringspotentiale. Den er særdeles egnet til sen høst og angribes gerne af Botrytis (skrumpede druer med koncentreret smag). Disse søde vine, som stadig her med balancerende syre i baggrunden, kan udvikle sig i mange årtier. Den anses normalt ikke for egnet til lagring i små egefade, hvor træet sætter præg på vinen, men gerne i store, gamle fade. I blandinger kan den give kant, sprødhed og syrespil til andre, rundere og blødere druetyper. I de mest mindeværdige vine er den dog oftest solodrue.
 
 
Producenten bestemmer selv, om vinen skal være sød eller tør, og druen leverer fornemme resultater i begge varianter. Er der tale om biodynamiske producenter, så søger de dog ikke at styre vinen i en bestemt retning (dvs. tør eller sød). Hos dem er det mere vinen selv end producenten, der bestemmer sødmegraden på vinen. Med alderen får vinen en uforlignelig bouquet -nogle nævner petroleum- mens smagen bliver længere og længere. Er vinen sød fra starten, mister vinen langsomt sødmen -og vinen kan leve længe, ofte 20 år.

Relaterede produkter

Frankrig

2020 Pinot Gris Roche Calcaire, Zind-Humbrecht

Spritnyt
Spritnyt 91 / 100
300,00 kr. Pr. Stk.

Østrig

2022 Riesling, Domäne Krems, Niederösterreich

Østrig

2022 Grüner Veltliner, Domäne Krems, Niederösterreich

Frankrig

2020 Riesling, Domaine Henry Fuchs, Ribeauvillé, Alsace

Ikke på lager

Tyskland

2021 Feldstärke Grauburgunder, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen

Vinbladet 89 / 100

Australien

2018 Barrel 1853 Shiraz-Mourvèdre, Hewitson, Barossa Valley

JamesSuckling 98 / 100
Ray Jordan 98 / 100

Tyskland

2021 Riesling Kabinett, Saar, Weingut Von Hövel, Mosel

Østrig

2020 Grüner Veltliner Ried Weinzierlberg, Weingut Stadt Krems

Falstaff 93 / 100
Jyllands Posten

Sydafrika

2021 Stone & Steel Riesling, Oak Valley, Elgin

150,00 kr. Pr. Stk.

Australien

2020 Miss Harry, Grenache-Shiraz-Mourvèdre, Hewitson, Barossa Valley

Halliday 93 / 100
Ray Jordan 93 / 100