Tyskland
Riesling
Riesling er druen, der – i de rigtige hænder – mestrer et hav af stilarter: fra det raslende tørre til det smægtende søde, fra de umiddelbare, letforståelige til de underfundige med årtiers udviklingsmuligheder. Dens stærkeste kendetegn er den friske syre og gode evne til at overføre jordbundens mineralitet til vinen.
Den trives, med varierende stilarter, under vidt forskellige forhold både m.h.t. vejr og jordbund. Dens hjemstavn er Centraleuropa, men dens elegante, vedholdende syre giver den gode muligheder også i varmere klimazoner. Der laves Riesling i Australien, New Zealand, Sydafrika og USA med fine resultater, men ofte med mindre af den svævende lethed, der opnås under køligere forhold i Tyskland, Alsace og Østrig. Især på de gode adresser i Tyskland, hvor ca. 60% af verdens Riesling dyrkes, laves vine med en stor smagspalet, som alligevel er ret alkoholsvage, fjerlette i munden og har fint udviklingspotentiale.
Druen tåler hårde vintre og modner sent. Vinen har en meget rig, blomstrende aroma og frisk, sprød smag med fine syrer, og et langt lagringspotentiale. Den er særdeles egnet til sen høst og angribes gerne af Botrytis (skrumpede druer med koncentreret smag). Disse søde vine, som stadig her med balancerende syre i baggrunden, kan udvikle sig i mange årtier. Den anses normalt ikke for egnet til lagring i små egefade, hvor træet sætter præg på vinen, men gerne i store, gamle fade. I blandinger kan den give kant, sprødhed og syrespil til andre, rundere og blødere druetyper. I de mest mindeværdige vine er den dog oftest solodrue.
Producenten bestemmer selv, om vinen skal være sød eller tør, og druen leverer fornemme resultater i begge varianter. Er der tale om biodynamiske producenter, så søger de dog ikke at styre vinen i en bestemt retning (dvs. tør eller sød). Hos dem er det mere vinen selv end producenten, der bestemmer sødmegraden på vinen. Med alderen får vinen en uforlignelig bouquet -nogle nævner petroleum- mens smagen bliver længere og længere. Er vinen sød fra starten, mister vinen langsomt sødmen -og vinen kan leve længe, ofte 20 år.