This website requires JavaScript.

Spanien

Spanien kan blive et af Verdens bedste vinlande. Med tiden… Spanien er på få år blevet et af Verdens mest spændende vinlande, dog stadig kendt som tilbudsjægerenes foretrukne jagtmark. Spanien er med 1,4 millioner hkt det største vinland, i areal, i Verden, men i mængde er Spanien nr. 3, med godt 4,5 mia. fl/år ca. den halve mængde af Frankrig eller Italien . Det lave udbytte skyldes et tørt klima. Klima varierer fra lunt klima ved Middelhavet til ekstremt fastlandsklima inde i landet med hede somre og frysende vintre. Ved Atlanterhavet i nord er klimaet køligt og vådt. Spanien på 20 sekunder: – Rødvin domineres helt af druen Tempranillo og varierer i kvalitet fra jævn dagligvin til sublim stjernevin. Kun ved Middelhavet dominerer andre druer som Garnacha ved floden Ebro og Monastréll ved Valencia . – Hvidvin er kun sjældent af interesse med visse undtagelser, bl.a. ved Duero samt Barcelona, der også leverer den mousserende Cava . I syd dominerer hedvinen Sherry , der kan være tør eller sød og alt ind i mellem. Spanien har kopieret sin klassifikation efter Frankrig og Italien. D.O. Denominacion de Origen Appellation Controlée. Oprindelse og (minimums) kvalitet kontrolleres. D.O. C. D.O. + Calificada, svarer til Italiens DOCG . Rioja og Priorat . Vino de la Tierra, “landvin”, som fransk ‘vin de pays ‘ og italiensk ‘ IGT ‘. Aftapning: god vin tappes på vingård -“Embotellado en Origen” o.l. Crianza , Roble : lagret i eg , typisk 3-12 måneder efter område. Reserva : lagret i reglen 3 år, på flaske og i egefad. Gran Reserva : lagret i reglen 4-5 år, typisk mindst 1 år i eg og 1-2 år på flaske. Nordspanien: Galicien : Det nordlige kølige område ud mod Atlanterhavet leverer små mængder hvidvin, bedst på druen Albariño fra Rias Baixas (De nedre floder tæt på Oceanet). I baglandet også lidt rød, bedst på druen Mencía, især fra Bierzo , der teknisk set er Leon og ikke Galicien. Ribera del Duero , Toro , Rueda : Langs Duero floden nær Valladolid, den gamle hovedstad, skabes fyldig rød Tempranillo, Ribera del Duero og Toro, med virkelig race og kraft samt flot hvid Rueda af Verdejo ´druen. Med rette anset for en af Spaniens bedste vinregioner. Rioja, Navarra : I læ af Baskerlandet laves elegant rød af Tempranillo (+ lidt Carignan og Grenache ): Rioja omkring Logroño, mens navnet er Navarra i området syd for Pamplona, kendt for Hemingway’s tyrefægterløb… De bedste hører til Spaniens store vine. Galicien :Omkring pilgrimsbyen Santiago de Compostela og La Coruña laves vine ikke ulig Portugal’s Vinho Verde. Vådt køligt klima giver let, sprød hvid af druen Albariño (Portugals Albarinho) trods ofte (alt for) højt udbytte. Mest kendt er Rias Baixas, men også Ribeiro nyder godt ry. Andre druer bruges også, bl.as. Loureiro . De røde druer har sværere ved at modnes her og er ikke af betydning. Aragón : Det gamle kongerige har smukke Zaragoza ved Ebro som hovedstad. Druen Garnacha (Grenache i Frankrig) og Carignan er alle født her. Det er et tørt, ekstremt klima, der kan levere stor vin, men de daglige vine dominerer desværre i Cariñena , Calatayud og Campo de Borja. Tættere på Pyrenæerne og Frankrig leverer Somontano lettere vine. Catalunya og Barcelona: Salget af den mousserende Cava har skabt formuer, som er investeret i Penedès -rød og hvid- samt vine fra bjergene i baglandet, Terra Alta, Tarragona, Montsant samt den mondæne, og ofte kostbare, Priorat. Vinene er ofte gode, men meget afhængig af talent på vingården. Resten af Spanien: La Mancha : Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største område og leverer mere end halvdelen af al vin fra Spanien, en god del dog destilleret til Jerez brandy. Hoveddruen er den hvide Airén , mens rødvinene mest fremstilles af Tempranillo, ofte suppleret med Cabernet , Merlot osv. Det hede, tørre klima giver mest dagligvin, men mindre vingårde har vist, at her kan laves udmærket vin. Naboerne Valdepeñas , Almansa , Ribera de Jucár leverer lignende vin. Oftest jævn vin og ofte et godt køb. Alicante , Valencia : langs Middelhavet syd for Katalonien er klimaet tørt og mildt -perfekt til druen Monastrell ( Mourvedre ), som bruges til masseproduktion af kraftig dagligvin, der kan være glimrende køb under navne som Valencia, Alicante, Utiel-Requeña, Yecla og Jumilla. Der er mange navne til stort set samme vin! Bobal giver god rosé. Extremadura : stort område i Spaniens sydvestlige hjørne -og faktisk en direkte forlængelse østpå af Portugal’s Alentejo område. Ribera del Guadiana er vigtigste område med rund fyldig rød, hvid og rosé. Sherry : Det varme klima -dog med kølige vinde fra Atlanterhavet – i Andalucia er perfekt til Sherry, som skabes på kalkrig jord omkring Jerez og Sanlucar de la Barremada. Historisk har naboerne skabt vine af samme type, f.eks. Montilla nær Cordòba og Málaga. Læs eller download pdf: Vuelta de Espanya !

Relaterede produkter

Frankrig

2022 La Cuisine de ma Mère Rouge, Grosbois, Chinon

Din VInguide 90 / 100
Spritnyt

Spanien

2020 La Celestina Crianza by Atauta, Ribera del Duero

JamesSuckling 89 / 100
Robert Parker 91 / 100
200,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2021 Parada de Atauta, Ribera del Duero

Guía Peñin 94 / 100
Robert Parker 93 / 100
270,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2022 Parajes, César Márquez, Bierzo

Frankrig

2020 La Cuisine de ma Mère Rouge, Nicolas Grosbois, Gaillac

Frankrig

2020 Clos la Henry, Nicolas Grosbois, Bourgueil

Spanien

2020 Parada de Atauta, Ribera del Duero, 1,5 l.

720,00 kr. Normalpris

Spanien

2020 Dominio de Atauta, Ribera del Duero

JamesSuckling 93 / 100
Robert Parker 94 / 100

Spanien

2021 Dos Fincas, Dominio de Atauta, Ribera del Duero

Robert Parker 95 / 100

Spanien

2021 Ritme Rouge, Vinyes Velles Boniques, Ritme Celler, Priorat

230,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

2020 Parada de Atauta, Ribera del Duero

JamesSuckling 92 / 100
Robert Parker 93 / 100

Ikke på lager

Spanien

2022 La Salvación Godello, César Márquez, Bierzo