Italien
Spumante
Italiensk for mousseux , en vin med tryk på – brus eller bobler. Den færdige vin får en andengæring, der giver vinen sit brus. Italiens Spumante får i reglen sit brus ved Charmat -metoden, der bl.a. bruges til Asti , Moscato d’Asti og de forskellige Prosecco -vine. Årsagen er, at vinene skal drikkes helt unge -og ikke efter det år, som Champagne -metoden kræver. Bruset kan komme i vinen på flere måder. Langt det meste laves efter ” Cuve Close ” eller Charmat-metoden, hvor andengæring sker på tryktank i stedet for på flaske som ved den dyrere Méthode Traditionelle, den klassiske Champagne-metode , som også kaldes Metodo Classico, hvor andengæring sker på den flaske, som vinen tappes på. Den mest enkle – og billigste – metode at fremstille bobler på er ved kulsyretilsætning, som vi kender det fra en sodavand. Det giver store bobler der imidlertid forsvinder meget hurtigt og efterlader en doven vin.