Spanien
Vinsanto
Vin Santo -“Den hellige Vin”- har været fremstillet i Toscana i måske tusind år. Men måske stammer vinen slet ikke herfra, men fra øen Santorini, som især i årene under venetiansk indflydelse eksporterede meget vin til Italien , som blev mærket ” Santo ” eller “VinSanto” efter øen, vinen kom fra. EU fandt i 2002 tilstrækkeligt belæg for dette synspunkt, at betegnelsen “Vinsanto” fremover kun tillades til vine fra Santorini, mens Italien fremover må bruge betegnelsen Vin Santo eller Vino Santo. Santorini i det græske øhav kom i Middelalderen under først korsfarernes kontrol, siden under kontrol af Venedig, hvor det blev en del af den venetianske stat, Naxos. Heer blev der eksporteret masser af “Santo” eller Vinsanto til Italien -og også til Rusland – hvor vinen blev meget populær. I dag skal vinen laves med dominans af den bedste lokale drue Assyrtiko (51%), resten laves af andre druer. Druerne skal tørre udendørs i 12-14 dage før gæring og siden lagring .