Spanien
Vinsø
Betegnelse for EU ‘s overskudsproduktion af vin, som forskellige kommissærer med vekslende held har søgt at tørlægge gennem de sidste 40 år i takt med at forbruget af vin er faldet især i de vinproducerende lande. I gamle dage var Frankrig storleverandør til Vinsøen, men i de seneste år har det især været Portugal, Spanien , Grækenland og i dag formentlig også de nye EU-lande som Rumænien og Bulgarien, der kan fylde søen op. En ny plan er på vej fra EU. De vigtigste punkter: * Den destillering af vin, der har fundet sted i de senere år, vil blive trappet helt ned over en periode på fire år. Drueskind samt andre biprodukter fra vinfremstillingen vil dog blive indsamlet af miljømæssige årsager. * De europæiske vinproducenter skal anspores til at hive 175.000 hektar vinstokke op ved rode. Og det skal dreje sig om de druesorter, der er mindst konkurrencedygtige. Antallet er en betydelig nedskæring i forhold til Europakommissionens oprindelige forslag til destruktion af 400.000 hektar vinmarker. * Tyskerne får lov til fortsat at tilsætte sukker i druemosten – noget, man hyppigt gør i de nordlige vinlande, hvor der ikke er sol nok til at opnå et tilstrækkeligt stort sukkerindhold i druerne. Der vil dog være en øvre grænse for mængden af sukker, der må tilsættes. * Ud over at skrive oprindelsesnavnet på etiketten vil det generelt blive tilladt vinproducenterne at angive druesorten og årgangen. * De nuværende restriktioner for, hvor man må plante vinstokke, vil blive ophævet i slutningen af 2015. * En stor del af de 1,3 milliarder euro (cirka 9,7 milliarder kr.), som EU har på sit årlige budget til vinindustrien, vil gå til medlemslandenes regeringer til brug for blandt andet markedsføring af vinen. Så det er altså slut med at lade næsten halvdelen af budgettet gå til opkøb af overskudsvin til destillering.