Spanien
Whisky, skotsk
En af de fineste former for alkohol i Verden, skabt ved destillering af maltet byg (slet ikke ulig øl !) i Skotland. Der skelnes mellem to former for whisky, Malt (Single Malt fra ét destilleri), der destilleres dobbelt i pot still (som Cognac ) og grain, der destilleres kontinuerligt omtrent som gin eller vodka -her tillades også andet end byg, og grain laves ofte af hvede eller majs, som ikke er maltet. Et blend af disse to kaldes Blended Scotch Whisky, uanset mængden af malt i blandingen. Den bedste whisky er Pure Malt, lagret markant længere end de 3 år, som er den legale standard, ofte fra særlige destillerier i Highland (Speyside er det største område her), Lowland -syd for skillelinie lige nord for Glasgow- eller Islay (nogle få destillerier på denne ø leverer en whisky, hvor mange hævder at kunne dufte både salt fra havets nærhed og jod). Ët enkelt destilleri Campbeltown sælger under dette navn. En whisky får også karakter fra: -Vandet, der bruges, ofte lokalt kildevand eller fra bæk nær destilleriet, -den byg, der bruges til destillationen, hvor stærk, den endelige whisky bliver (må ikke overstige 94,8%, men de bedste kommer sjældent over 80% alkohol, -de fade, der brugues til lagring – Sherry -fade er kendt for at give sødme til whisky’en, men i dag bruges mest fade før brugt til Bourbon whisky. En særlig type whisky er “Single Cask Whisky”, dvs. whisky tappet direkte fra det fad, hvor whisky’en har lagret, i reglen uden at få tilsat farve (karamelfarve tillades og giver både en dybere farve og lidt sødere smag) eller filtrering . Denne helt tørre whisky kan dog kræve tilvænning og er i reglen bedst med en lille dråbe kildevand oveni.Whisky må ikke sælges med mindre end 40% alkohol, men den bedste whisky fås i reglen ved 43-46% alkohol. Download pdf filen, Whisky -sådan laves den!