Varmt gylden med modne toner af citrus, kvæde og pære samt honning og en ristet tone fra de skrumpede / botrytiserede druer. Der er kun høstet sølle 17 hl./ha. Et vinsyreniveau på over 10 g./l. fik gæringen til at gå i stå med 198 g. restsukker/l. og er med til at give en forunderlig lethed og balance til en vin, man vil huske længe! Der er formentlig 20 års udvikling mere under proppen….
Rotenberg er på toppen af Grand Cru Hengst sydvest for Wintzenheim by i 350 m.s højde. Skråningen er stejl, 30-40%, med særdeles næringsfattig jordbund af limsten og mergel med et jernindhold så højt, at jorden faktisk har en rødlig tone, deraf marknavnet. ZH har 1,7 ha. hvoraf 1.2 ha. er plantet med 38-årige Pinot Gris vinstokke (2021). Med eksponering mod vest og den store højde, er det en meget langsomt modnende mark, som giver den normalt ret tidligt modnende drue en utrolig struktur og et flot syreniveau her.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
2008 i Alsace fulgte en ret hård vinter, hvilket gav sen knopskydning, men en meget lun maj indhentede det tabte, så blomstringen stort set forløb godt i 1. halvdel af juni, før vejret blev ustabilt, og nogle sene marker først blomstrede færdig meget senere.
Perioden derfra til midt september var præget af mange vejrskift med både varme, regn og storm. Der var behov for meget markarbejde, både pga. meldug og voldsom grøn vækst, som skulle beskæres, selv om jorden ofte var meget fugtig. Der var på intet tidspunkt meget høj varme, så druerne havde et flot syreniveau, da vejret blev stabilt og tørt fra midt september til 22. oktober, hvor der var god tid til at afvente fuld modning af druerne. Den var dog meget forskellig for druesorterne og de enkelte lokationer, så høsten var meget arbejdskrævende.
De bedste dyrkere har præsteret meget afbalancerede vine karakteriseret ved god modenhed og et højt vinsyreniveau, der har en fin struktur og et særdeles godt udviklingspotentiale. Med ret udbredt botrytis i løbet af oktober er der lavet ret mange ædelsøde vine, der er egnede til vinkælderen i årtier frem.
*Botrytis svampen sætter sporer i revner i drueskindet, som efterhånden skifter farve til lillabrun. Druen mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Det sker kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt med fugtighed om morgenen og tørring senere på dagen, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver flere gennemgange af samme mark. Vinene er en himmerigsmundfuld, når det lykkes. I Sauternes er det nøglen til vinenes identitet, men i Alsace sker det kun på visse marker i nogle årgange. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.