Château Guirauds 2. vin. Frisk og præcis med en skøn duft af eksotisk frugt og blomsternoter. Den kombinerer til perfekthed frugtig friskhed med kandiserede smage af botrytiseret frugt i smagen, så den fremstår fyldig, tæt, velafbalanceret og tilgængelig. Den lange, dvælende finish byder på honning, pære, citrus og krydderi, der udmunder i en meget tiltalende, tilgængelig fornøjelse.
Guirauds signatur er friskhed og balance. De har 145 kloner af Sémillon og Sauvignon, der er fordelt på 65% Sémillon og 35% Sauvignon Blanc, hvilket også er blendet i 2020-vinen. Druerne gærer delvist i temperaturkontrollerede rustfrit ståltanke og dels i tønder. De forskellige partier gærer ca. tre uger, indtil deres rette balance i henhold til vinens profil. Modningen af vinen foregår i en kombination af kar og tønder i omkring 12 måneder.
Guiraud-købmandsfamilien købte 1766 slottet, og tre generationer senere opnåede det Premier Grand Cru Classé status ved 1855-klassificeringen af Bordeaux' slotte. Vi spoler frem til d. 20. juli 2006, hvor Château Guiraud blev overtaget af fire personer: En industrimand, Robert Peugeot, og tre vinbønder, Olivier Bernard, Stephan Von Neipperg og Xavier Planty. De fire deler passionen for vin, gastronomi, natur og jagt, og de var hurtigt enige om at fremtidssikre slottet og føre den kvalitet, det var kendt for, videre. De var også enige om, at økologisk landbrug - med respekt for jorden og mennesket, hvor levende ting trives bedst med interaktioner og mangfoldighed - var vejen frem, og slottet blev certificerede i 2011.
Sauternes ligger i det sydlige Graves ca. 40 km. syd for Bordeaux by. Distriktets vine var allerede omsværmede i 1855 og blev klassificeret samtidigt med Mèdoc. Der er 11 1.Cru- og 15 2. Cru slotte; Chateau d'Yquem fik sin egen "Supèrieur" status. Da kommunen Cerons blev ekskluderet og Fargues inkluderet i 1921, ville det nok se noget anderledes ud i dag - ligesom Mèdoc-klassifikationen ville. Distriktet består af fem kommuner med i alt ca. 2000 ha. marker. Terrænet er ret bakket med højder mellem 3 - 80 m. Ca. 20% af vinstokkene er Sauvignon Blanc og lidt Muscadelle, men Semillon dominerer. Den har tætte klaser, tit et råd-problem for røde druer, men her en fordel for udviklingen af botrytis-svampen.
Kun Barsac med 400 ha. har sin egen appellation, hvor producenterne kan vælge, om de vil bruge navnet Barsac eller Sauternes til vinen. Vinstokkene vokser på et plateau med mindre højdeforskelle, og Semillon er endnu mere dominerende hér end i resten af området. Kommunen er kendt for ofte at lave meget raffinerede vine med lidt mindre "fedme" end vine på deres niveau i de øvrige kommuner.
Botrytis svampen er nøglen til disse vine. At floden Ciron, biflod til Garonne, løber mellem Barsac og det øvrige Sauternes, skaber de nødvendige forhold: morgendis med efterfølgende varme og tørring af druerne. Svampesporer sætter sig i revner i drueskindet, de skifter efterhånden farve til lillabrun, mister saft og skrumper, og der dannes aromaer af bl.a. nød og tropisk frugt, ligesom syren koncentreres. Desværre for dyrkerne sker det kun, hvis druen er moden nok, vejret er rigtigt, og kun langsomt og uregelmæssigt. Plukning på det optimale tidspunkt kræver talrige gennemgange af samme mark igennem uger med trænede plukkere, som sjældent når op på det tilladte udbytte på bare 25 hl./ha. 10-20 er mere normalt. En ekstremt risikofyldt og dyr produktion, der ikke lykkes godt hvert år, men er en himmerigsmundfuld, når den gør. Disse vine kan udvikle sig yndefuldt i årtier.
Sauternes i 2019 fik ret megen regn: i juni - august 30% mere end i Pauillac. Efter juli-storm var der nogle rådproblemer, som reducerede det mulige høstudbytte. Botrytis (skrumpende druer) kom meget sent, fra midt september, og tyngdepunktet i høsten var 10 - 14. oktober. Der er høstet magre 10 hl./ha. i gennemsnit. Vinene har høj kvalitet: er rene, aromatiske og velbyggede, men mange har et mindre "tungt" præg af botrytis til fordel for elegance.