Flot pondus! Fast bygget, fyldig vin med associationer til pære, nektarin, urter og en lille tone af mint. Fin dybde og syrebalance med en anelse vanilje i slutningen. Prøv til fx. krabbesalat, bagt- og grillet fisk, paella og tærter med skaldyr eller lyst kød. Kan udvikle sig nogle år.
Fra 25 til 35-årige vinstokke på ler / kalk med sand og sten over. Efter anden sortering i vingården og afstilkning udbløder druerne otte timer koldt. 85% gærer i stål og 15% i store egekar til restsødme på 3 g./l. Vinen lagres på faststofferne fra gæringen i 4 mdr. i egefade med daglig batonnage / omrøring. Gjort i det rigtige omfang i relation til frugtens styrke tilfører det struktur og dybde til vinen uden at hæmme den umiddelbare frugt.
Bodegas Naia ligger nordøst for byen La Seca i nordspanske Rueda, 7-8 km. fra Dueroflodens bred. Den blev startet i 2002 for at udnytte det store potentiale i meget gamle vinstokke af Verdejo-druen på den originale klon, som er netop her. Nogle er så gamle, at de stammer fra før vinlusen hærgede (ca. 1900), og som få i Europa, vokser på egne, originale rødder. Det skyldes bl.a. markernes højde: 700 - 800 m. og det meget tørre klima.
Naia har selv 23,5 ha. hvoraf 20 ha. har vinstokke over 40 år. Langt det meste er Verdejo plus et mindre areal med Sauvignon Blanc og Viura. Der er opbygget faste relationer med andre, lokale dyrkere, som leverer en del af druerne til topvinen fra deres ekstremt gamle marker. Kombinationen af højde og kontinentalklima giver jævnlige variationer i temperaturen - både mellem dag og nat og set over året som helhed - her næsten 50 grader. Disse vækstbetingelser kombineret med fuld sol og ret høje dagtemperaturer i eftersommeren, er vitalt for kombineringen af modenhed og syre i druer. Vinmager Laura Sanz bruger en variation af ståltanke og store egekar til gæringen, og til lagring bruges ståltanke plus franske egefade, med forskellige grader af toastning, på 225, 500 og 600 l.
Rueda er blevet et af Spaniens mest højprofilerede hvidvinsområder med ca. 13000 ha. i den nordlige provins Valladolid. Cantabriabjergene, lige nord for, lukker for det meste af den maritime indflydelse fra Biscayabugten, så klimaet er mest kontinentalt, hvilket forstærkes af markernes høje beliggenhed. Jorden er meget næringsfattig og dræner vand glimrende.
De bedste områder er tæt på Dueroflodens sydbred, hvor der er mest kalk i jorden. De er bedst, fordi jordbunden egner sig særligt godt til druen Verdejo, hvis vine har høstet så stor anerkendelse, at arealer i de seneste ca. 30 år er vokset fra 50% til 85% af arealet. Det er en meget aromatisk drue, ofte med urtede og nøddeagtige associationer, der er god til at give udtryk for mineralitet i jordbunden. Den har et fint syreniveau og kan bruges til både lettere og mere potente, fadlagrede vine med et godt udviklingspotentiale. At den knopskyder ret sent er en fordel ved risiko for forårsfrost. Den er i princippet følsom for svampeangreb, men i de tørre højder giver det sjældent problemer. Dens ret høje indhold af glycerol giver en rund fornemmelse i munden, der afbalancerer syren. Tanninindholdet er ret lavt, hvor det ikke tilføres af fadlagring. Appellationen "DO Rueda" kræver 50% af druen i vinen og "DO Rueda Verdejo" mindst 85%. Der dyrkes også mindre mængder af andre druer, mest Viura og Sauvignon Blanc.