At årgangen har topkvalitet for vintage port afspejler sig tydeligt i den sent tappede udgave: dyb farve, mørkt krydret frugttone af blomme og brombær, god syre og fast tannin-struktur. Lang smag med tørrede urter og mineraler. I princippet klar til at nyde efter tapningen, men erfaring viser, at LBV'er gerne udvikler sig videre i flasken i mange år, så de er gode at have på lager i en top-årgang, hvor smagen er meget vintage-agtig, men der er mindre bundfald, og den holder længere åben.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Wiese & Krohn siden 1988. Krohn er nok det historisk set største kvalitetsaftryk, nordmænd har haft indenfor vin. Huset blev grundlagt i 1865 af Theodor Wiese, der havde solgt klipfisk til portugiserne, og hans fætter Dankert Krohn, som han lokkede med til porto. Wiese tog i 1875 tilbage til Norge og solgte portvinen, Krohn producerede, til stadig flere nordeuropæiske markeder. Kort efter Krohns død i 1906 kom Edmundo Carneiro ind i firmaet og overtog i 30'erne alle aktier, så huset siden har været rent portugisisk i familiens eje, indtil Flatgate Partnership (Taylot, Croft, Fonseca) overtog i 2013.
Krohn har været mest kendt for deres tawny vine i særklasse, men har lavet vintage port i små mængder siden 1927. Druerne til vintage vinene kommer nu fra den fremragende beliggende vingård "Quinta do Retiro Novo", som huset erhvervede i 1989. Krohn er heldigvis, som de øvrige Flatgate-huse, stadig en selvstændig producent med sin egen identitet.
Late Bottled vintage / LBV er portvin fra én årgang, som har dennes- og producentens karakteristika. I modsætning til vintage port ligger vinen på fad i 4-4½ år før tapning (late bottled). Det er stadig en meget mørk, intenst frugtig vin, men med den længere tid på fad er en større del af det massive garvesyreindhold i den unge vin udfældet i fadet inden tapningen. Vinen er i princippet drikkeklar, når den kommer på flaske, og der er ikke nær så meget bundfald, men næsten alle bedre LBV'er vil vinde yderligere ved fortsat lagring. Den tåler at være åben noget bedre end vintage port, men toppen af kvaliteterne mistes hurtigere end i en fadlagret Colheita port.
2016 begyndte med et koldt og våde forår, som gav en frugtsætning under gennemsnittet, men gode vandreserver i jorden, som der i den grad blev brug for i den efterfølgende lange, tørre sommer. Til tider var varmen så voldsom, at planterne gik i koma og stoppede modningen. Kortvarig regn midt i september var nok til at sætte udviklingen i gang igen, så der kunne høstes fuldmodne druer langt ind i oktober. Frugtintensiteten er meget høj, og kolde nætter holdt det vitale syreniveau i druerne. Gæringen i de traditionelle granitkar, lagares, som stadig bruges til de bedste vine og ikke kan temperaturreguleres, blev også forlænget af de kølige nætter og bidrog til et fint, balanceret udtræk af tanniner. En pragtårgang er på vej!