Domænets topvin som kun laves i de bedste årgange fra skråningen, der, med syv generationers erfaring, giver de allerbedste druer. Dyb, intens vin med stor kompleksitet og varme toner af frugt, lavet på druer, der er tørret over 100 dage til 42% tab af vægt inden gæringen. Topklasse, der også er lagringsegnet.
Monte Sant'Urbano er det nordligste af domænets fem markområder og er en af de fineste "Crus" i området. Vendt stik syd i 280-300 m.s højde med vulkansk undergrund toppet af kalk og ler, og skråningen er så stejl, at der er plantet på terrasser. Vinen laves af 70% Corvina, 25% Rondinella og 5% Molinara. Kun de bedste klaser med fejlfrit skind udvælges i slutningen af september og begyndelsen af oktober, så de kan klare den lange tørringsperiode på 3-4 mdr. i store, flade bakker.
De tørrede druer presses i januar og gærer langsomt, normalt ca. 35 dage, med delestage / aftapning af vin til anden tank, som derefter pumpes tilbage ovenpå laget af kvas og skind for at øge udtrækket af farve, smagsstoffer og tanniner samt ilte vinen. Når udtræksprocessen bedømmes at være optimal, færdiggærer vinen uden kvas i store fade. Den overføres derefter til 500 l. fade af Allier eg i 24 mdr. og igen til store fade i 12 mdr. Produktionsprocessen er således ca. 18 mdr. længere, end loven kræver.
Speri er et familiedomæne, der gennem syv generationer har oparbejdet et markareal på 60 ha. i den oprindelige Valpolicella Classica zone. Det er ikke langt fra Gardasøen, der med sin store vandmængde er med til at moderere klimavariationer, ligesom bjergene mod nord er det. Parcellerne er i fem områder med forskelligt lokalklima, mellem 150-350 m.s højde. Terrænet er meget bakket og så stejlt, at flere marker er plantet i terrasser.
Valpolicella Classica har ry for at levere de bedste Valpolicella vine. Med årene er Valpolicella-distriktet blevet øget med områder på den østlige side af Verona. Typisk vil man i vinene fra Classica-zonen finde mere friskhed, elegance og syre på grund af den vulkanske jord og brisen fra søen.
Man bruger en særlig variation af den traditionelle pergolaopbinding, hvor planterne i højden strækker sig mod naborækkerne og danner espalierlignende gange mellem rækkerne, som har vist sig at give sundere druer, så behovet for svovl i vinifikationen minimeres.
Der er i mange år blevet arbejdet på at undgå kemi: Der vokser græs overalt mellem rækkerne som dækafgrøde; kunstgødning bruges ikke; restprodukter fra beskæring og vinifikation komposteres og returneres til markerne, og insektformering bekæmpes med hormonalt forvirrende duftstoffer i stedet for sprøjtning. Fra årgang 2015 er ejendommen certificeret økologisk.
Hoveddruerne er de kendte: Corvina, Rondinella og Molinara, men domænet er også aktivt med til at bevare sjældne, lokale druesorter, der er i fare for at uddø. Bl.a. bruges lidt af den genopdagede Oseleta, som yder ustabilt og modner meget sent men har en fast struktur, kontante tanniner og en udpræget mineralitet, som kan give en ekstra dimension til de ellers ret bløde druer i området. Giampietro Speri er ansvarlig for markarbejdet og Alberto Speri, med sin søn Guiseppe, for vinifikationen.
"Fun Fact" omkring Amarone:
Amarone er en relativ ny vin i vinens verden. Ifølge historien blev den "født" sidst i 1930'erne ved en "fejl." Vinen laves på samme måde, som den søde Recioto. Til Recioto stoppes gæringen for at bevare sødmen i vinen, men en vinbonde glemte et fad med Recioto i kælderen. Da han sidst på foråret fandt fadet og smagte vinen, havde gæren spist al sukkeret, og vinen var blevet tør og "bitter" og med høj alkohol. Han døbte vinen Amarone efter "Amaro", som på italiensk betyder bitter. Vinen kom først rigtigt i handlen i 1953 og har siden opbygget et ry som en af de helt store fantastiske italienske vine. Speri var en af de første til at lave og sælge Amarone.