Der findes vin og mad, der ikke bare komplementerer hinanden – de løfter hinanden op, og gør oplevelsen større end summen af sine dele. En af disse er Barbaresco og en enkel, men umamifyldt pastaret, som tager dig på rejse direkte til hjertet af Piemonte.

2021 Barbaresco Serraboella fra Cigliuti
Barbaresco-vine er ofte omtalt som Barolos mere elegante kusine – stadig intens og struktureret, men med lidt rundere tanniner og en mere blomstrende profil. Det gælder i høj grad for 2021 Barbaresco Serraboella, DOCG fra den lille vingård Cigluiti i Piemonte. Vinen er skabt med præcision, tålmodighed og dyb respekt for terroiret.
Vinen kommer fra gamle, 65-årige vinstokke i Serraboella-cru’en – en af Neives mest berømte og dramatiske skråninger. Her, i kalkholdig jord i 350 meters højde, dyrkes Nebbiolo-druer med intensitet og finesse. Vinen macererer i 15-20 dage og lagres derefter 26 måneder på en kombination af slavonske og franske egetræsfade – hovedsageligt ældre, så frugten og terroiret får lov til at tale.
Resultatet er en vin med duft af kirsebær, solbær, roser og skovbund. En dyb, vibrerende frugt understøttet af fine tanniner, frisk syre og subtile krydrede noter som tobak, læder og tørrede urter.
Servér Serraboella til frisklavet pasta med smørstegte kantareller, revet parmesan og sort peber
Vi anbefaler, at du sætte dig til bords med 2021 Barbaresco Serraboella, DOCG, Cigliuti og en dampende skål frisklavet pasta vendt med smørstegte kantareller, revet parmesan og et solidt kværn sort peber. Det er umami for fuld udblæsning – og Barbaresco-vinens syre og jordede kompleksitet renser smagsløgene og fremhæver både svampenes og ostens dybde.
De florale noter i vinen spiller op mod svampenes skovbund, og strukturen matcher pastaens fedme uden at overdøve den. En simpel, men sofistikeret kombination.
Vingården Cigliuti – tradition og terroir i skøn forening
Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco’s bytårn i det fjerne. Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen. Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten. Der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru’ens navn blev nærmest synonymt med vingården. Renato var længe i tvivl om , hvorvidt døtrene ville gå ind i dette “mandearbejde”, som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gambero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.