Domaine Amirault er vores nyeste Loire-hus – en familieejet vingård i den lille landsby Saint Nicolas de Bourgueil i hjertet af Loire. I april var vingården på sit første besøg hos Erik Sørensen Vin.

Amirault holder til på ejendommen Clos des Quarterons, der har været i familiens besiddelse i over 180 år. I dag står Agnès og Xavier i spidsen for vingården, der har tre forskellige stile af vine i sortimentet: en lang række AOC vine, en serie af naturvine, samt nogle Pet-Nat vine.

Audrey Wambre fra Domaine Amirault i Loire præsenterede (i april 2024) de spændende vine ved en intern smagning for vinkonsulenterne på kontoret i Fredensborg. Sommelier Martin Bonde, der deltog i smagningen, fortæller herunder om vinene og fremhæver især to af vinene, der gjorde ekstra indtryk på ham:

Livlige, friske og fyldige vine fra Domaine Amirault

Amiraults rødvine på 100% Cabernet Franc fra Saint-Nicolas-de-Bourgeuil er lagret på ler-amforaer. Ler er mere porøst end egetræ, så derfor bliver der tilført mere ilt til vinen, end hvis de var lagret på træfade. Det blødgør tanninerne, og vinene er derfor rundere og mere frugtdrevede, end den mere typiske Cabernet Franc fra Loire.

2021 Vieilles Vignes Clos des Quarterons, AOP, Bourgueil, Amirault, Loire

Frisk, sprød, meget frugtrig og dyb i smagen. Ved dekantering et par timer inden servering kommer vinens nuancer af viol og blåbær/solbær kompot helt frem i smagen. Les Vieilles Vignes – de gamle vinstokke – er lavet af et blend af druer fra de gamle vinstokke fra husets forskellige parceller, hvor gennemsnitsalderen er 55 år. Vinen er certificeret økologisk og biodynamisk.

2022 Les Quarterons, AOP, Bourgueil, Amirault, Loire

En charmerende vin med stor finesse i duft og smag, livlig med et frisk pift og en smag, der er spækket med røde frugter. Servér ved 15 grader som apéritif, til sommerretter, evt. grøntsagsretter, eller til et grillbord. Drikkes ung. Vinen er certificeret økologisk og biodynamisk.

2019 Le Vau Renou, AOP, Bourgueil, Amirault, Loire (Martins favorit rødvin)

Stor fylde, elegant struktur og en fantastisk vedholdende smag. Meget frugtig med røde frugter, blomme og hindbær der perfekt afbalanceres af salte, urtede og mineralske noter. Vinen er certificeret økologisk og biodynamisk.

“Min favorit er Le Vau Renou, som ud over de bløde tanniner og intense aroma af frugt og urter, har en distinkt saltet friskhed, grundet den kalkholdige jordbund kaldet tuffeau. Vinen går godt til lyst kød eller kalv med masser af urter.” – lyder det fra Martin Bonde om den første af sine favoritvine. 

2022 La Ferme des Fontaines Blanc, Anjou, Amirault, Loire (Martins favorit hvidvin)

Den hvide La Ferme des Fontaines Blanc, Anjou på 100% Chenin Blanc er lagret sur lie i 8 måneder, som giver krop, fylde og en diskret brødaroma. Vinen er lavet med mindst mulig intervention, så ingen filtrering, klaring eller tilsætning af svovl. Vinen er certificeret økologisk og Vin Méthode Nature.

“Vinen fremstår frisk, levende og vibrerende med synlige gærrester, hvilket i min optik er med til at understrege det naturlige i vinen. Perfekt som ledsager til fyldige salater og charcuterie”. – lyder det fra sommelier Martin Bonde om sin anden favoritvin.

2022 La Ferme des Fontaines Orange, Amirault, Loire

Orangevin med masser af karakter, et meget bredt aromatisk udtryk og en unik smagsintensitet. Vinen fylder godt i munden og har en lang afslutning med et karakteristisk bittert bid, der inviterer til eksotiske retter med alskens krydderier og veltilberedte grøntsagsretter. Vinen er certificeret Vin Méthode Nature. Druerne er 100% Chenin Blanc. Vinen er certificeret økologisk og Vin Méthode Nature.

Vingården sætter en ære i at lade de lokale terroir skinne igennem i deres vine, der både er økologiske og biodynamiske. 

En økologisk og biodynamisk vingård, der værner om at bevare naturen til fremtidige generationer

Domaine Amirault lægger vægt på at afspejle de lokale terroirs i deres vine. Vingården er både certificeret økologisk (Ecocert) og certificeret biodynamisk (ved Demeter for AOP vinene).

Familiens dybe overbevisning er, at biodynami opretholder den naturlige balance i hele ejendommen – at økosystemet er i centrum for de energier, der kommer fra jorden (rødder) og rummet (blomster, blade og frugter). Det er med til at skabe den daglige balance og rytme i interaktionen mellem naturen og de ansatte på vingården. Den biodynamiske tankegang følger desuden Amiraults ønske om at bevare naturen og alt det storslåede, som den giver os, til fremtidige generationer.

Hoveddruen er Cabernet Franc, som Amirault bruger til at skabe en række meget forskellige rødvine, alt afhængig af terroir og alder på vinstokkene. Herudover dyrker de også Chenin Blanc og Chardonnay, som de bl.a. anvender til deres hvide og Crémant de Loire. Vingården arbejder udfra mottoet (citat Pierre Rabhi, fransk forfatter, landmand og miljøforkæmper).

Der er ikke mennesker på den ene side og naturen på den anden side – mennesker er naturen.

Se udvalget fra Domaine Amirault
Læs mere om Loire området

Loire er kendt for sin mangfoldighed og klassiske vinstil

Loire er en fransk vinregion langs Frankrigs længste flod Loire og bifloder som Loir og Cher. Selve Loire floden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker sig ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Loire er Frankrigs længste vindistrikt og indtager en tredjeplads blandt Frankrigs vinregioner.

Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder.

Den øvre del: her ligger Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og Pinot Noir som blå drue.

Den nedre del: ved Nantes, maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de Bourgogne, der anvendes til vinen Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).

Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne Cabernet Franc på rødvinssiden og Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med Sauvignon Blanc, Côt og Gamay. Det er fra denne centrale del af Loire, at Crémant de Loire kommer. Den kendte Vouvray på Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab.

Læs mere om Loire området

Vil du vide mere om vinene fra Domaine Amirault. Gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk eller kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk / tlf. 43469900. Du kan også kigge forbi Erik Sørensen Vins butik, hvor vi altid byder på et glas vin.