En charmerende vin med stor finesse i duft og smag, livlig med et frisk pift og en smag, der er spækket med røde frugter. Servér ved 15 grader som apéritif, til sommerretter, evt. grøntsagsretter, eller til et grillbord. Drikkes ung.
Druerne,
Cabernet Franc 100%, vokser på grus og sand på en undergrund af ler. De høstes i hånden, når de er fuldt modne og sorteres i marken og igen i kælderen. Druerne macererer i rustfri ståltanke i 2 til 3 uger og gærer i stål ved lav
temperatur, mellem 15°og 17°, for at bevare aromaen. Der bruges udelukkende naturlig gær. Efter gæring lagrer vinen med gærresterne i 12 måneder i betontanke. Vinen er certificeret både økologisk (Ecocert) og biodynamisk (Demeter).
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Domaine Amirault siden 2024. Det er en familieejet vingård i den lille landsby Saint Nicolas de Bourgueil i hjertet af
Loire lige mellem Tours og Angers på grænsen mellem Anjou-Saumur og Touraine. Amirault holder til på ejendommen Clos des Quarterons, der har været i familiens besiddelse i over 180 år. I dag står Agnès og Xavier i spidsen for vingården.
Domaine Amirault lægger vægt på at afspejle de lokale terroirs i deres vine. Vingården er både certificeret økologisk (Ecocert) og certificeret biodynamisk ved Demeter for
AOP vinene. Familiens dybe overbevisning er, at biodynami opretholder den naturlige balance i hele ejendommen - at økosystemet er i centrum for de energier, der kommer fra jorden (rødder) og rummet (blomster, blade og frugter). Det er med til at skabe den daglige balance og rytme i interaktionen mellem naturen og de ansatte på vingården. Den biodynamiske tankegang følger desuden Amiraults ønske om at bevare naturen og alt det storslåede, som den giver os, til fremtidige generationer. Hoveddruen er
Cabernet Franc, som Amirault bruger til at skabe en række meget forskellige rødvine, alt afhængig af terroir og
alder på vinstokkene. Herudover dyrker de også
Chenin Blanc og
Chardonnay, som de bl.a. anvender til deres hvide og
Crémant de
Loire.
Vingården arbejder ud fra mottoet: "Der er ikke mennesker på den ene side og naturen på den anden side – mennesker er naturen", Pierre Rabhi, fransk forfatter, landmand og miljøforkæmper.
Amirault har tre forskellige stile af vine i sortimentet: En lang række
AOP vine, en serie af naturvine, samt nogle Pet-Nat vine.
Saint-Nicolas de Bourgueil er sin egen
appellation, der hører under rødvinsdistriktet Bourgeuil i midt-
Loire på højre bred af
Loire-floden, vest for Tours. Klimaet er overvejende kontinentalt med maritimt indflydelse, men det nyder godt af et blidt mikroklima takket være en tempererende effekt fra
Loire-floden og et tæt skovområde, der beskytter de sydvendte marker mod nordenvinden. Hovedproduktionen er rødvin på
Cabernet Franc (med det lokale navn Breton), og det er tilladt at supplere med op til 10%
Cabernet Sauvignon. Herudover laves en lille mængde rosé. Vinene fra området kendetegnes ved deres delikate stil med et beskedent garvesyre-touch og frugtagtige noter. Vinene fra Bourgeuil, Saint-Nicolas de Bourgueil og Chinon, der ligger på den anden side af
Loire-floden, sammenlignes ofte med hinanden. De største forskelle på vinene ligger i de forskellige områders terroir.
Selve
Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale
Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet
Loire strækker sig ca. 480 km. fra
Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden.
Loire kan groft inddeles i 3 hovedområder. Den øvre: Her ligger
Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor
Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og
Pinot Noir som blå drue. Den nedre del ved Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de
Bourgogne, der anvendes til vinen
Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).
Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af
Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større
rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne
Cabernet Franc på rødvinssiden og
Chenin Blanc på hvidvinssiden. Disse druer anvendes også i Touraine sammen med
Sauvignon Blanc, Côt og
Gamay. Det er fra denne centrale del af
Loire, at
Crémant de
Loire kommer. Den kendte
Vouvray på
Chenin Blanc kommer fra Touraine, og i favorable år, laves der også fantastiske længelevende søde vine på
Chenin Blanc, når vejret angriber druerne med ædel råddenskab.