Grilltid – så skal der selvfølgelig god vin til. Men hvordan vælger du den rigtige grillvin, der kan matche grillsmagenes mange forskellige udtryk (som sødme, karamellisering, krydderier og røgnoter)? Få 3 spændende forslag til rødvine, der kan matche din grillmad.

Til grillet okse- og svinekød, hjemmelavet burger, krydrede grillpølser o.lign. er det specielt vine på druer som Grenache, Syrah/Shiraz, Mourvèdre og Carignan, der gør sig godt. Det er vine, som du specielt finder i både Côtes du Rhône og Languedoc-Roussillon i Frankrig, Nordspanien samt Australien. Fra Italien skal du kigge efter Ripasso, Valpolicella Superiore og Primitivo. Står menuen på grillet kylling, vil en velsmagende Beaujolais eller oversøisk Pinot Noir fra solmodne druer være et idéelt match.

Vinanbefaling: 2020 En Long En Large et Travers, IGP Méditerranée, Famille Long, Frankrig

En direkte og meget venlig vin med en god portion mørke sprøde frugter i smagen, brændte noter og afrundede tanniner. Meget velafbalanceret og drikkemoden nu.  Druerne er Grenache (60%), Caladoc (20%) og Syrah (20%), der kommer fra nordlige marker i Saint-Roman-De-Malegarde, som giver masser af friskhed til vinen. Vinifikationen sker i betontanke med udblødning i 20-30 dage og overpumpning af mosten. Vinen lagrer videre på beton i 4 måneder.

Serveres ved 16 grader – god til det kolde bord, til pizza og BBQ.

Grenache og Syrah er udbredte druer i Sydfrankrig. Caladoc er ikke en originaldrue men blev fremstillet af Paul Truel i 1958 ved en krydsning af Grenache og Malbec. Druen er mørk og giver medium- til fyldige vine med en stil, der minder mere om Malbec end Grenache. Den giver masser af farve til vinen og duft og smag af vilde bær, balsamico og eucalyptus. Den er i sær udbredt i Provence og Languedoc i Frankrig.

Find vinen

En Long En Large et En Travers, IGP Méditerranée, Famille Long

Vinanbefaling: 2020 Beaujolais “Les Clos” Vieilles Vignes, Jean-Etienne Chermette, Frankrig

En varm og frugtig Beaujolais med finesse og blød, dyb bærsmag og cremet mundfornemmelse. Druerne kommer fra 70 år gamle stokke fra et unikt og rigt terroir af mørk granit, kaldet Clos, i Saint-Vérand. Vinen vinificeres ifgl. traditionelle Beaujolais metoder i hele klaser, hvor halvdelen får maceration carbonique. Den har fået 6-8 mdrs. lagring på ståltanke for at bevare frugt og sprødhed. Servér ved 14-15 grader.

En varm og frugtig Beaujolais med finesse og blød, dyb bærsmag og cremet mundfornemmelse.

I 2018 besluttede den unge Jean-Etienne Chermette sig for at lave sin egen vinserie med sit eget navn og egen stil. Jean-Etienne kommer fra familien Chermette, hvis historie indenfor vinavl går flere hundrede år tilbage. Familievingården ligger i den sydlige del af Beaujolais og hed oprindeligt Vissoux. Jean-Etiennes far, Pierre-Marie, blev i 1980’erne kendt for sin Beaujolais Cuvée Traditionelle Vieilles Vignes. Vinen blev fremstillet i hht. oprindelige Beaujolais traditioner: Den var ikke chaptaliseret, og der blev ikke tilsat gær. Vinen grundlagde den stil, som huset i dag er kendt for. Fra midten af 1990’erne udbyggede Pierre-Marie vingården ved bl.a. at købe marker i Beaujolais Cru’erne Fleurie og Moulin-à-Vent og sidenhen også i Brouilly.

Find vinen

Beaujolais Chermette

Vinanbefaling: 2019 Baby Bush Mourvèdre, Hewitson, Barossa Valley

Brombær, blåbær og sorte kirsebær forenet med tørrede urter og muld. Mellemfyldig og blød med fuldt modne tanniner, der bakker op om skovbær og rodfrugter. 100% Mourvèdre druer, der kommer fra vinstokke, der er stiklinger fra Hewitsons kendte Mourvèdre mark, Old Garden, der er plantet i 1853, og som er verdens ældste mark med druen. Vinen har fine udviklingsmuligheder, der vil øge nuancerne yderligere med årene.

Prøv Baby Bush til  grillspyd med lam – gerne marineret i hvidløg og rosmarin, men prøv også til stirfry med pebret oksekød.

Baby Bush vinstokkene vokser som enkelte buske, dvs. at de ikke er bundet op. Der vokser græs mellem rækkerne, og der kunstvandes ikke. I kælderen anvendes ved gæringen en kombination af hele klaser og pressede druer, og vinen lagrer i små franske, let toastede egefade i 15 måneder. Hele klaser kan give en naturligt langsommere og køligere gæring, som øger kompleksiteten i vinen. En teknik, der, når stilkene er modne nok, i stigende grad bruges i Bourgogne, hvor Dean også har arbejdet. Hør vinmager Dean Hewitson fortælle mere om Baby Bush i videoen.

Find vinen

Vil du have flere vinanbefalinger og forslag til din næste vinoplevelse? Kontakt din vinkonsulent fra Erik Sørensen Vin på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller tilmeld dig nyhedsbrevet på www.eriksorensenvin.dk