Frankrig
Bourgogne
Bourgogne ligger i det østlige Frankrig og laver nogle af verdens mest eftertragtede vine, som mange vinbønder verden over forsøger at efterligne. Den store druer er den blå Pinot Noir og den grønne Chardonnay. De fantastiske vine fra Bourgogne er et resultat af det unikke terroir og vinmagerens evner til at fortolke dette i mark og kælder.
Fra Chablis i nord til Mâcon i syd
Bourgogne strækker sig fra Chablis i nord til Mâcon i syd, men hjertet af Bourgogne er den berømte skråning Côte d’Or – ”den gyldne skråning” – der er delt i to med Côte de Nuits i nord og Côte de Beaune i syd. Det er herfra, at de største vine kommer.
* Côte de Nuits er hovedsageligt Pinot Noir territorie, og det er her, at vi finder de største og verdenskendte Bourgogne vine lavet på Pinot Noir. I Côte de Nuits lægges der vægt på kvalitet fremfor kvantitet, og området er hjemsted for den største andel af Bourgognes Grand Cru appellationer. De store vine kendetegnes ved deres finesse og elegance kombineret med styrke og store smagsoplevelser.
* Côte de Beaune er specielt kendt for de store Chardonnayvine til trods for, at der også laves fremragende vine på Pinot Noir.
* Syd for Côte de Beaune ligger Côte Chalonnaise og Mâconnais. I modsætning til i nord, hvor markerne ligger nogenlunde nord-syd-vendt, er markerne i disse områder mere spredt ud. Den højeste klassifikation er 1.Cru. Der bruges typisk mindre eg – hvis nogen overhovedet – og vinene er særdeles lette, lækre og frugtdrevne allerede som unge.
Der er 4 kvalitetsniveauer af vine i Bourgogne:
* Régionale: Vine hvor druerne kan komme fra flere forskellige steder i Bourgogne, som f.eks. til Bourgogne Chardonnay og Bourgogne Pinot Noir.
* Village: Her kommer druerne fra en specifik by, hvis navn også står på etiketten, som f.eks. Meursault eller Volnay. I nogle tilfælde nævnes også et såkaldt ”lieu-dit” på etiketten (navn på et specifikt ”kaldested”), uden at der er tale om en 1.Cru eller Grand Cru-mark.
* Premier Cru/1.Cru: Her kommer vinen fra en 1.Cru mark, som f.eks. Meursault 1.Cru Genevrières eller Volnay 1.Cru Clos des Chênes. Nævnes den specifikke mark, kommer druerne kun fra denne mark. Står der ikke marknavn på vinen, kommer druerne fra flere 1. Cru marker.
* Grand Cru: Den absolutte top. Her kommer vinen fra en specifik Grand Cru mark, som f.eks. Le Montrachet.
Hvad gør Bourgogne unik?
Terroir dækker over det lokale jordbundsforhold, beliggenhed, klima og vejr. I Bourgogne skelnes der helt ned til den specifikke mark og forskellene markerne imellem, og det er få steder (hvis nogen overhovedet) hvor få meter kan resultere i så store forskelle i både pris og kvalitet som her.
Bourgogne på UNESCOs verdensarvsliste
Terroiret i Bourgognes Côte d’Or er så unikt, at UNESCO World Heritage har taget det med på deres verdensarvsliste med ordet “Climats”, der dækker over præcist afgrænsede parceller med særlige geologiske og klimatiske forhold. Dette patchwork af “climats” danner baggrund for inddelingen af “Régionale”, ”Village”, ”Premier Cru” og ”Grand Cru” niveauerne i Bourgogne, og i sidste ende lægger de navne til Bourgognes appellationer og de mange verdenskendte vine.