Frankrig
Alambic
Alambic er det franske ord for et apparat til destillation. Ordet Alambic kom til Europa fra arabisk al-inbiq, som betyder destillation.
En Alambic laves som regel i kobber, og metoden er ganske enkel – det gælder om at fjerne vandet fra fx vin. En væske opvarmes, indtil den begynder at dampe uden at koge. Dampen stiger op i rør, som føres over i en anden og i reglen mindre beholder, hvor dampen fortættes til en destilleret væske. Til især Cognac og Malt Whisky destilleres to gange for at nå en alkoholprocent på 60-80 pct. I Armagnac destilleres kun én gang, men til kun 54-60 pct. alkohol . I 1826 opfandt Robert Stein en ny måde at destillere på, som i dag kaldes kolonne destillation, patent still eller Coffey still. Her foregår destillationen i én omgang, og man kan nå op på 96 pct. ren alkohol eller mere.
Metoden har været kendt i umindelige tider, formentlig helt tilbage til det 2. årtusinde f.v.t. i Mesopotamien, det nuværende Irak. Den oprindelige alambic er kun lidt ændret. Den nuværende pot still fra Skotland fungerer i høj grad som den alambic, der blev opfundet i Persien (Iran) ca. i år 800 f.v.t. Senere blev processen brugt til at skabe parfumer ved at udtrække aroma af planter mv. Den ældste brændevin i Europa er formentlig Armagnac, der er kendt siden 1100-tallet, adskillige hundrede år før Cognac. I 1313 mente kardinal Vitor, at Armagnac havde 40 gavnlige egenskaber, hvilket forskere fra Bordeaux er enige i. I 1438 nævner man første gang “brændt vand” i Tyskland, men processen har formentlig været kendt længe før, ikke mindst af alkymisterne, der ville skabe eliksir eller skabe guld af metal. Faktisk kendte de gamle grækere processen længe før vor tidsregning, men kendskabet gik stort set tabt, indtil det blev genindført i Spanien af arabere. Cognac kom til i 1500-tallet, mens whisky – som destilleres i pot still – fulgte hurtigt efter.