Frankrig
AOP
AOP, der står for “Appellation d’Origine Protegée” (beskyttet oprindelses kaldested), afløste i 2012 betegnelsen AOC (Appellation d’Origine Controlée) som led i en større reform af EU’s system til beskyttelse af oprindelsesbetegnelser.
AOP er EU’s system til at kontrollere vin og andre varer som spiritus, oste og f.eks. Bresse-kyllinger og Puy-linser, så vi som forbrugere kan regne med, at den vare, vi køber, er fra det sted, der står på pakken, og at indholdet lever op til bestemte krav. I dag benytter man overordnet AOP i hele EU, men franske vinproducenter skriver stadig AOC på etiketten. Staten Frankrig beskytter navn og oprindelse på vin fra området på etiketten, samt at vinen i øvrigt har en vis minimumstandard. EU og den franske stat kontrollerer vinens oprindelse, samt hvilke vinmarker der må bruges til vin, hvilke vinstokke der må bruges, hvordan de skal plantes, og hvor stort et udbytte der må høstes osv.
I tillæg til den overordnede AOP/AOC tildeling, kan appellationerne i de enkelte regioner i Frankrig kan være niveau-inddelt, hvis der findes forskellige kvaliteter indenfor samme geografiske område. Der er mange variationer fra region til region. I regionen Bourgogne er Grand Cru f.eks. det højeste niveau, Premier Cru det næsthøjeste og derefter kommune- og regions-niveauer, mens Premier Cru i Bordeaux er en betegnelse, som de fem bedste slotte har fået. I Spanien hedder appellationssystemet DO, i Italien hedder det DOC(G) og i Østrig hedder det DAC.
Forskellen på AOC og AOP:
Selvom betegnelsen er ændret fra AOC til AOP, er formålet stadig det samme: at sikre og beskytte oprindelsen, kvaliteten og stilen af produkterne. AOP-systemet angiver, at produktet er fremstillet i overensstemmelse med specifikke regler og standarder, der er fastlagt af regionale producenter og myndigheder.
De vigtigste forskelle mellem AOC og AOP er primært af symbolsk karakter og afspejler ændringerne i EU-lovgivningen:
- Navneændring: Som nævnt er den primære forskel mellem AOC og AOP navnet på systemet. AOC blev erstattet af AOP som den officielle terminologi for at harmonisere den franske lovgivning med EU’s regler.
- Strengere regler: Med overgangen til AOP-systemet blev visse regler og standarder for oprindelsesbetegnelserne strammet for at sikre en højere kvalitet og beskyttelse af produkterne. Disse ændringer var imidlertid mere subtile og omfattede ikke væsentlige ændringer i selve systemet.
Generelt set er AOC og AOP to forskellige navne for det samme system til beskyttelse af oprindelsesbetegnelser for fødevarer. Forskellen ligger primært i den officielle terminologi og nogle mindre justeringer af reglerne som følge af overgangen fra AOC til AOP.