This website requires JavaScript.

Banyuls

Banyuls er en appellation for stærke vine fra det sydlige Frankrig, nær den spanske grænse. På ofte ekstremt stejle skrænter og med udbytte under 20 hl/hkt, er i alt 1160 hektarer plantet, der leverer 3-4 millioner fl/år. Der laves også rødvin og rosé på samme skråninger, der sælges som Collioure efter den anden by i det lille område. Disse vine fremstilles i og omkring byen Banyuls-sur-Mer i Pyrénées-Orientales, der ligger i regionen Languedoc-Roussillon. Banyuls-vinene er kendt for deres rige og komplekse smagsprofil, som opnås gennem en speciel fremstillingsproces og det unikke terroir i området.

Banyuls-vine kan lagres i mange år og udvikler med tiden yderligere kompleksitet og dybde. Der findes forskellige typer Banyuls, afhængigt af lagringstiden og metoden:

Fremstillingsproces: Banyuls-vinene er såkaldte “vin doux naturel” (naturligt søde vine), hvilket betyder, at de er forstærket med druesprit for at stoppe gæringen tidligt og bevare en del af druernes naturlige sukker. Dette resulterer i en sød, alkoholrig vin med en dyb farve og intens smag.

Druesorter: De primære druesorter, der bruges til Banyuls, er Grenache, som udgør mindst 50% af blandingen (ofte højere, op til 75%). Andre tilladte druesorter inkluderer Grenache Gris, Grenache Blanc, og Carignan, samt nogle få andre regionale sorter.

Smagsprofil: Banyuls-vinene er kendt for deres komplekse aromaer og smagsnoter, som kan omfatte mørk chokolade, tørret frugt (figner, rosiner), karamel, nødder og krydderier. De kan variere fra søde til meget søde, afhængigt af produktionsmetoden og producenten.

  • Banyuls Rimage: Denne type er lagret i kortere tid og er typisk frugtigere og mere frisk i smagen.
  • Banyuls Grand Cru: Denne type er lagret i mindst 30 måneder og har en mere kompleks og udviklet smagsprofil med dybere noter af oxidation.

Servering: Banyuls-vine serveres ofte som dessertvine og passer godt til chokoladebaserede desserter, nødder og tørret frugt. De kan også nydes alene som en meditationsvin på grund af deres rige og komplekse karakter.

 

 

Tilbud

Spanien

NV Muscàndia Balsam Brut

Din VInguide 90 / 100
160,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

NV Champagne Charpentier, Brut Tradition, Charly-sur-Marne

Berliner Wein Trophy
Vinavisen
400,00 kr. Normalpris

Frankrig

NV Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims

JydskeVeskysten
Ekstrabladet 92 / 100
550,00 kr. Normalpris

Frankrig

2023 Sancerre Classique, Hubert Brochard

WineSpectator 90 / 100
Oldenburgs Vinguide 18 / 20
275,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

Cava Brut, Canals Nadal, Penedès

Din VInguide 86 / 100
100,00 kr. Pr. stk. v. køb af 2
140,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Morillon Blanc, Jeff Carrel

170,00 kr. Pr. Stk.

Italien

Prosecco Extra Dry, Millesimato, Contarini, Treviso DOC

Gastro
140,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

NV Crémant de Bourgogne Victorine de Chastenay, Blanc de Blancs Brut, Caves des Hautes Côtes

AltOmVin.dk
Vinavisen
200,00 kr. Normalpris

Italien

Valsè Spumante, Extra Dry, Glera, Contarin

Politiken
110,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2023 Tramin T Rosso, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

150,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2019 Barolo Tenuta Reverdito, la Morra, Piemonte

Gambero Rosso
Robert Parker 91 / 100
290,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2020 Colombelle Sélection Rouge, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

75,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
90,00 kr. Pr. Stk.