Frankrig
Cabernet Sauvignon
Druen bag de store vine fra Médoc i Bordeaux, hvorfra druen stammer. Mørk, tanninrig vin med intens solbærduft, der med alderen forvandles til kompleks vin med stor længde. Ny forskning fra UC Davis (Californien) påviste i 1996, at druen oprindelig er en naturlig mutation af den sorte Cabernet Franc med hvidvinsdruen Sauvignon Blanc. Druen er formentlig dannet så sent som i 1700-tallet. Mest kendte vine skabes i bl.a. Pauillac -Lafite og Latour – samt Margaux. Druesorten modner sent, i reglen 1-2 uger efter Merlot og Cabernet Franc, men er til gengæld ganske hårdfør. Det kølige klima i Bordeaux kan betyde, at druen tidligere ikke blev høstet sent nok, og det kan give vinen en let grøn, vegetabilsk aroma, som tidligere blev set som et tegn på, at vinen skulle gemmes. I Bordeaux har de fleste slotte også plantet de tidligt modnende Merlot-druer, som kan træde til, hvis høsten af Cabernet fejler. Druen giver stor vin næsten overalt, hvor den gror, blot udbyttet holdes nede, bl.a. i Australien, Italien, Chile, Bulgarien og Argentina.