Frankrig
Calvados
Calvados er navnet på et amt i Normandiet i det nordvestlige Frankrig og navnet på æblebrændevinen, der kommer herfra. Calvados består af tre appellationer: AOC Calvados, AOC Pays d’Auge Calvados og AOC Calvados Domfrontais, hvoraf Pays d’Auge anses for at være den bedste. Brændevinen laves af æbler gæret til cider, som destilleres til Calvados, som skal lagres i eg (minimum 2 år til Pays d’Auge) før salg. Mere end over 200 æblesorter kan bruges, og det er altid en blanding af bitre, bittersøde, søde og syrlige æbler. Kommer Calvados’en fra Pays d’Auge skal den dobbelt-destilleres i Pot Still. Selvom en lille procentdel af pærer er tilladt, er basiscideren primært lavet af æbler.
Der har altid været gæret cider i Normandiet, og den destillerede Calvados har været kendt siden 1500-tallet. Den bedste Calvados kan, som Cognac og Armagnac, lagre i mange år, men det kræver Calvados af æbler med højt syreindhold.
Gastronomisk kan Calvados både nydes som digestif, og til f.eks. æblekage og frugttærter, samt til “Trou Normand” – “normannisk hul” for at rense smagen og gøre plads til mere mad mellem retterne i et tungt eller langt måltid. Calvados fremtræder også i nogle cocktails. Se forslag på indbydende cocktails her.