Frankrig
Champagne og mad
Champagne er en af de vine, som lettest lader sig kombinere med gastronomi. Ofte nydes Champagne som apéritif, og den fine syre og sprøde tøhed i en Brut Champagne er en perfekt appetitvækker.
Winston Churchill sagde: “Jeg drikker kun Champagne ved to lejligheder: Når jeg skal have bøf. Og når jeg ikke skal have bøf”.
I Danmark drikker vi mest Champagne en aften sidst i december, ofte til dessert, f.eks. en traditionel kransekage.Vi har overtaget denne tradition fra franskmændene, som også traditionelt drikker Champagne til søde spiser. Ofte endog Brut Champagne, hvor en Demi-Sec eller ” Gout Américain ” (dvs. med 40-50 g/l restsødme eller endog mere) ville være egnet.
Den gamle Churchill var måske ikke helt uhildet, idet han også var agent i England for Pol Roger Champagne. Men han havde en pointe -Champagne er meget mere end en apéritif…
God Champagne kan med den rette ledsager blive en himmelsk oplevelse. Her er et par gode råd:
Apéritif -måske med antipasti, canapéer o.l. EN ikke for gammel, ret let Champagne kan skabe balance og vil være så meget bedre end hvidvin til at trænge igennem de mange typer smag i en tapas eller canapé.
Østers -og Champagne. De fleste skaldyr er som skabt til Champagne. Havsmagen i østers harmonerer dog nok bedst med en let Champagne, typisk Blanc de Blancs , ikke for gammel (4-6 år eller endog yngre).
Caviar og Champagne -også en klassiker. Salater , gerne med “fyld” som svampe, serveres ofte som selvstændig ret. her er hvidvin udmræket, som også rosé, men måske kan en lidt blødere, ikke for gammel Champagne skabe den fineste balance. Undgå dog for meget eddike i dressingen, selvom Champagne ikke tager så meget skade af eddike som anden vin.
Fiskeretter med eller uden sauce -og Vintage Champagne. Laks har en kraftig smag og er lidt fed, mens lidt magre fisk, ikke mindst fladfisk ofte balanceres med sauce baseret på smør, og her kan en tør moden Champagne skære perfekt igennem og skabe stor gastronomi.
Vildt og kødretter -og Champagne. Her kan rødvin være perfekt, men også en gammel Vintage Champagne, både sent degorgerede udgaver og vine lagret uden bundfald kan være lige så gode, ikke mindst til retter med svampe,
Oste -og Champagne. Til camenbert og hvidskimmeloste og ikke for gamle faste oste er gammel Pinot -baseret Champagne perfekt.
Dessert -kun sød Champagne.
Find vores udvalg af champagne og andre mousserende vine her: Champagne og mousserende vine