This website requires JavaScript.

Gæring (af vin)

Når sukker med hjælp fra gær omdannes til alkohol ( ethanol ) og kuldioxid. Dette er en meget simpel udgave af noget, der har optaget forskere siden Pasteurs banebrydende arbejde i 1850erne og 1860erne. Gæringen af vin er i familie med hævning af brød og omdannelsen af sukker i menneskers krop til ren energi. Men processen er selvfølgelig langt mere kompliceret… Gæringen starter ved hjælp af gærens enzymer. Er der ilt til stede under gæringen, dannes der alkohol, uden ilt dannes vand -men for meget ilt skader gæringen. Samtidig dannes der under gæringen en række andre stoffer i små mængder, som påvirker vinens sekundære aromaer (estere og andet). Under gæringen dannes store mængder energi, som i lukket gæringstank får temperaturen til at stige. I gamle dage dræbte varmen gæringsbakterierne, før alt sukkeret var omdannet til alkohol -resultatet var søde vine, som man ofte gjorde mere stabile ved at tilsætte alkohol (f.eks. Portvin ). I dag har man afkøling af alle store gæringstanke. Ofte bruges druens eget gær (som sidder uden på drueskallen), men vinmageren kan også vælge at købe gær fra store laboratorier (danske firmaer har stort udvalg, som sælges til hele Verden) -og valg af kultiveret gær kan give vin med helt anden karakter. Endelig er det tilladt i kølige områder som de kølige dele af Frankrig samt f.eks. Tyskland at tilsætte sukker til mosten. Sukkeret bruges til gæring -giver vinen mere alkohol- ikke til at gøre vinen sød- efter en kølig sommer, hvis der ikke er dannet sukker nok i druerne. Efter den alkoholiske gæring starter ofte den malolaktiske gæring, hvor den stærke æblesyre omdannes til den svagere mælkesyre. Se dette opslag.

Tilbud

Spanien

NV Muscàndia Balsam Brut

Din VInguide 90 / 100
160,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

NV Champagne Charpentier, Brut Tradition, Charly-sur-Marne

Berliner Wein Trophy
Vinavisen
400,00 kr. Normalpris

Frankrig

NV Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims

JydskeVeskysten
Ekstrabladet 92 / 100
550,00 kr. Normalpris

Frankrig

2023 Sancerre Classique, Hubert Brochard

WineSpectator 90 / 100
Oldenburgs Vinguide 18 / 20
275,00 kr. Pr. Stk.

Spanien

Cava Brut, Canals Nadal, Penedès

Din VInguide 86 / 100
100,00 kr. Pr. stk. v. køb af 2
140,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Morillon Blanc, Jeff Carrel

170,00 kr. Pr. Stk.

Italien

Prosecco Extra Dry, Millesimato, Contarini, Treviso DOC

Gastro
140,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

NV Crémant de Bourgogne Victorine de Chastenay, Blanc de Blancs Brut, Caves des Hautes Côtes

AltOmVin.dk
Vinavisen
200,00 kr. Normalpris

Italien

Valsè Spumante, Extra Dry, Glera, Contarin

Politiken
110,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2023 Tramin T Rosso, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

150,00 kr. Pr. Stk.

Italien

2019 Barolo Tenuta Reverdito, la Morra, Piemonte

Gambero Rosso
Robert Parker 91 / 100
290,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2020 Colombelle Sélection Rouge, Plaimont, Côtes de Gascogne IGP

75,00 kr. Pr. stk. v. køb af 6
90,00 kr. Pr. Stk.