This website requires JavaScript.

Gæring (af vin)

Når sukker med hjælp fra gær omdannes til alkohol ( ethanol ) og kuldioxid. Dette er en meget simpel udgave af noget, der har optaget forskere siden Pasteurs banebrydende arbejde i 1850erne og 1860erne. Gæringen af vin er i familie med hævning af brød og omdannelsen af sukker i menneskers krop til ren energi. Men processen er selvfølgelig langt mere kompliceret… Gæringen starter ved hjælp af gærens enzymer. Er der ilt til stede under gæringen, dannes der alkohol, uden ilt dannes vand -men for meget ilt skader gæringen. Samtidig dannes der under gæringen en række andre stoffer i små mængder, som påvirker vinens sekundære aromaer (estere og andet). Under gæringen dannes store mængder energi, som i lukket gæringstank får temperaturen til at stige. I gamle dage dræbte varmen gæringsbakterierne, før alt sukkeret var omdannet til alkohol -resultatet var søde vine, som man ofte gjorde mere stabile ved at tilsætte alkohol (f.eks. Portvin ). I dag har man afkøling af alle store gæringstanke. Ofte bruges druens eget gær (som sidder uden på drueskallen), men vinmageren kan også vælge at købe gær fra store laboratorier (danske firmaer har stort udvalg, som sælges til hele Verden) -og valg af kultiveret gær kan give vin med helt anden karakter. Endelig er det tilladt i kølige områder som de kølige dele af Frankrig samt f.eks. Tyskland at tilsætte sukker til mosten. Sukkeret bruges til gæring -giver vinen mere alkohol- ikke til at gøre vinen sød- efter en kølig sommer, hvis der ikke er dannet sukker nok i druerne. Efter den alkoholiske gæring starter ofte den malolaktiske gæring, hvor den stærke æblesyre omdannes til den svagere mælkesyre. Se dette opslag.

Tilbud

Frankrig

NV Champagne Henriot, Brut Souverain, Reims

Din VInguide 93 / 100
550,00 kr. Normalpris

Spanien

Cava Brut, Canals Nadal, Penedès

Din VInguide 88 / 100
140,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

NV Crémant de Bourgogne Victorine de Chastenay, Blanc de Blancs Brut, Caves des Hautes Côtes

AltOmVin.dk
Vinavisen
200,00 kr. Pr. Stk.

Australien

2018 The Stump Jump GSM, d'Arenberg, McLaren Vale

WineEnthusiast 87 / 100
120,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2020 Mâcon-Lugny Saint-Pierre, Bouchard Père et Fils

260,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

NV Champagne Bonnaire, Terroirs, Blanc de Blancs, Extra Brut, Grand Cru Cramant

550,00 kr. Normalpris

Italien

Malvasia Rosso Spumante Dolce, Castelnuovo Don Bosco, Vite Colte

120,00 kr. Normalpris

Frankrig

2023 Roulepierre Rosé, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

130,00 kr. Pr. Stk.

Portugal

Krohn 10 years Tawny Port, Wiese & Krohn

265,00 kr. Normalpris

Spanien

2021 Parada de Atauta, Ribera del Duero

Guía Peñin 94 / 100
Robert Parker 93 / 100
270,00 kr. Pr. Stk.

Portugal

NV Krohn Tawny Port

150,00 kr. Normalpris