Frankrig
Grenache
Den blå Grenache-drue er venlig og forførende – den balancerer mellem at være delikat og kraftig og har smag af både søde/modne bær, krydderier og urter. Druen har et naturligt højt sukkerindhold og giver derfor højalkoholiske vine i de varme områder i Sydfrankrig og Spanien, hvor den er bredt beplantet.
Den er hoveddruen i de store vine fra Châteaneuf-du-Pape og Gigondas i Rhône, og her bliver den ofte blandet med f.eks. Syrah og/eller Mourvèdre, der kan tilføre lidt rammer og struktur til den ”ustyrlige” drue. Inspireret af Rhône har Australien også gode bud på samme ”GSM-blends” (Grenache-Syrah-Mourvèdre), der ofte får en mere distinkt aroma af friske røde bær og eukalyptus. De spanske versioner fra eksempelvis Priorat viser en mere mineralsk og ”stenet” version af druen grundet stort skiferindhold i jorden der.
Grenache i glasset spiller godt sammen med stegt og grillet kød med masser af krydderurter, og den høje alkohol og pæne syrestruktur gør også druen velegnet til den traditionelle danske julemad. Nyd den gerne ved 15-17 grader, så alkoholen bliver en smule afdæmpet.