Italien
Kooperativ
Eller cooperativ (forkortet coop ) er for vin et andelsforetagende, der producerer vin af de druer, som dets medlemmer indleverer. Den forkortes i Frankrig S.C. (eller S.Coop), en betegnesle, der også bruges i andre latinske lande som SPanien og Italien . På etiketten ses i Frankrig også betegnelser som “Cave Vinicole”, Cave de Vinification o.l. Tilsvarende for Italien “Cantina dei Produttori” o.l. og i Tyskland “Winzergenossenschaft”. I Frankrig er 95.000 vinproducenter knyttet til de franske kooperativer, som fremstiller 500 millioner flasker om året – 44% af al AOC -vin og 67% af al Vin de Pays . En forbrugerundersøgelse fra Confédération des Coopératives Vinicoles de France viser, at hele 84% af franskmændene mener, at kooperativer leverer god vin til prisen (i 2007). Undersøgelsen viste dog også, at 73% af forbrugerne ikke aner, hvad et kooperativ egentlig er for en størrelse – at det er et andelsforetagende, der producerer vin af de druer, som dets medlemmer indleverer. Generelt er få kooperativer i klasse med førende private vingårde, men i udkantsområder kan de betyde meget for et områdes overlevelse. Et eksempel er Gascogne , som efter phylloxera var helt affolket, men hvor et godt kooperativ fik sparket liv til en hel region. Alsace var i 1940erne i ruiner efter to verdenskrige samt tysk okkupation -her har kooperativer også haft en vigtig rolle .