Frankrig
Muscadet
Populær, ofte god hvidvin af druen af samme navn, som gror i bølgende bakker ved Loire floden omkring byen Nantes i Nordfrankrig. Vinen kan være den perfekte ledsager til alt godt fra havet -og østers fra bankerne i det nærliggende Atlanterhav. Klimaet er mildt, men køligt, og det præger vinen, som er let, ekstremt frisk og sprød, tør, men ikke sur , med en ren, neutral aroma . Vinen laves i store mængder, ofte over 100 millioner fl/år, så prisen er særdeles rimelig, hvad der gør vinen til et godt køb. Muscadet er synonym for Melon de Bourgogne , en mindre drue fra Bourgogne, som dog stort set ikke længere ses i Bourgogne. Under en isvinter i starten af 1700-tallet døde de lokale vinstokke -og Melon gjorde sit indtog under navnet Muscadet. Grand-Mouton, et af de bedste domæner i Muscadet. ejes af Métaireau og er “nøglefigur i kvaliltetsrevolutionen” i Muscadet, som Hugh Johnson skriver. På etiketten står ofte anført “Sur Lie ” (dansk: “På sengen”), som betyder, at vinen eftr endt gæring får lov at lagre nogle måneder med “lie fine”, det fine bundfald . Vinen bevarer på den måde så meget af den primære frugt som muligt. Vinen nydes i reglen ung, inden for 2-4 år, men især guruen Métaireau har vist, at Muscadet faktisk lagrer med ynde og efter 5-8 år kan ligne en god, let Bourgogne. Muscadet vil i reglen bære en områdebetegnelse, f.eks. (Muscadet) Sévre & Maine, Côteaux de la Loire eller -sjældnere- Côtes de Grand Lieu. Sévre & Maine anses i reglen for bedst og omfatter alle vigtige domæner.