Frankrig
Organisk
Identisk med økologisk (dansk) og biologisk vin ( Frankrig og andre), dvs. vin fremstillet af druer, der er lavet stort set uden brug af skadelige insekt- og plantegifte samt kunstgødning. Princippet i organisk vindyrkning er en bæredygtig udvikling for vinplanten og miljøet omkring den. Ved at undlade brug af gifte til at bekæmpe skadelige svampe, råd og insektangreb begrænses udbyttet, men samtidig er dette med til at gøre vinplanten mere modstandsdygtig og i stand til at modstå disse angreb. Det vil ofte betyde færre druer på vinstokken, men kommer ind igen i form af en sundere vin. Derfor må vindyrkeren ikke tilføre jordbunden “fremmede” stoffer, ikke kunst- men naturgødning osv. De fleste insektgifte og tilsætningsstoffer er totalt forbudt, og resten må kun bruges i stærkt begrænset omfang. EU ‘s mærke for økologisk vin. Mange lande har særlige foreninger for økologisk vin, i Frankrig bl.a. EcoCert, som har strengere krav. Der er dog stadig stor uenighed blandt økologiske vindyrkere. Det er tilladt at tilsætte svovl for at undgå eftergæring i den færdige vin. Også sprøjtning med kobbersulfat tillades omend i begrænset omfang til at bekæmpe skimmelsvamp. Biodynamisk vindyrkning er den mest ekstreme form for økologisk drift, som følger Rudolf Steiners principper. Bl.a. skal man her tage hensyn til månefaser mv. Her skabes der også flotte vine, bl.a. af Zind-Humbrecht (præsident siden 2002 for de biodynamiske vindyrkere) i Alsace og Leroy i Bourgogne . Fair trade er noget ganske andet -her betaler importøren eller den lokale købmand en fair pris for en vare, som dog skal overholde de almindelige regler for sprøjtning mv. En liste over vine dyrket organisk/økologisk og/eller biodynamisk kan ses her! En række andre ejendomme er også certificeret økologi, bl.a. Matetic (som dog i skrivence stund, marts 2014) ikke ønsker at nævne dette på etiket. En stor del af vores andre leverandører har samme emtoder, men ønsker ikke at søge certifikat, ofte gr bureaukrati.