330,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Champ Forey Blanc, Jean Fournier
Årgang
2020
Alc.
12%
Område
Bourgogne
Land
Frankrig
Robert Parker | 89 / 100 |
330,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Økologisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bourgogne |
Druesorter | Aligoté (92%) Muscadet (5%) Pinot Gris (Tokay) (2%) |
Alkohol % | 12% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 339820 |
Beskrivelse
En cuvée, Fournier har fået stor anerkendelse for siden første udgave i 2004. Den er sammensat af 92% Aligoté, 5% Melon de Bourgogne: bedst kendt fra Muscadet og 3% Pinot Beurot: lokalnavn for Pinot Gris. De ældste vinstokke er fra Laurent Fournier's bedstefars tid: 2021, og resten fra 1945. Det kan man kalde "Vieilles Vignes" !
En grundlæggende mineralsk og floral vin med en tæt og insisterende, men ikke tung frugtintensitet. Pære, modent æble, citrus, brødkrumme og hasselnød. Syren er med hele vejen og eftersmagen lang. Vinen er kendt for at udvikle flere nuancer med alderen. Laurent Fournier er medlem af druens fans: "Les Aligoteurs", der holder smagninger sammen, og denne vin får mange rosende omtaler derfra, også i lagrede årgange.
Parcellen er i den østligste ende af "Champ Forey" marken, centralt i kommunen: et gammelt flodleje med nedbrudt organisk materiale. De små druer presses meget langsomt i flere timer og udblødes koldt med faststofferne i tæt på et døgn, uden svovl, før gæring med naturlig gær i store egekar. Lagringen af vinen varer 12 mdr. i 600 l. egefade uden ny eg, plus 4-6 mdr. i ståltank efter sammenstikning af fadene.
Jean Fournier er far til Laurent Fournier, som, efter uddannelse i Beaune, har arbejdet med sin far fra 2001 og haft styrepinden på domænet siden 2003, men familien har været her siden 1700-tallet. Hans bedstefar lavede vin i Longeroies i kommunens nordlige del og solgte til negocianter / vinhandlere. Da han døde i 1960, måtte den kun 17-årige Jean overtage sammen med sin mor og søster.
Han begyndte efterhånden at sælge til restauranter, at tappe vinen selv i 1970-erne og senere at eksportere. Han var den første, som så potentialet i nabomarken "Clos du Roy" i 1964 og købte parceller i den meget højtliggende "Es Chezots" i 1990. Han startede meget tidligt en gruppe dyrkere, som arbejdede under programmet "lutte raisonnée", som tilstræber stadig mindre brug af kemi i markerne, men ikke har et egentligt kontrolorgan. Jean er nu højt oppe i årene men arbejder stadig ofte i markerne.
Laurent begyndte i 2003 med økologisk drift i "Es Chezots" og fandt en meget hurtig forbedring i vinstokkenes tilstand. Han har købt stadig flere parceller, og hele domænet er økologisk certificeret i 2008. Nye plantninger sker med "selection massale" vinstokke, der er aflæggere af dem, som har fungeret bedst under lignede vækstforhold på ejendommen. Han har eksperimenteret med ekstremt tætte plantninger og fundet, at 15000 vinstokke / ha. lader til at give de bedste resultater; stadig langt over normen i Bourgogne. Næsten alt markarbejde, og altid plukningen, er håndarbejde.
Vinifikationen for rødvine sker delvist med hele klaser, afhængigt af årgangen. Der bruges kun spontangæring med den gær, der sidder på druerne, malolaktisk- / æble-mælkesyregæring gennemføres altid, og andelen af ny eg til lagring er reduceret til et ret lavt niveau, for at lade mark-karakteren træde bedre frem.
Druerne til hvidvin afstilkes altid og presses blidt og længe før kold bundfældning i ståltank, hvorefter mosten gæres i egekar med naturlig gær. Hvidvinene gennemgår også malolaktisk gæring og tilsættes først en anelse svovl, når den er afsluttet. Der bruges aldrig svovl under vinifikationsprocesserne.Vinene er Côte-de-Nuits i stil: som helhed ret krydrede og strukturerede med gode udviklingsmuligheder.
Marsannay er indgangsporten til Côte d'Or fra Dijon mod nord. Den består, udover kommunen selv, af et mindre areal i Chenôve mod Dijon og et noget større i Couchey mod Fixin, sydpå. Jordbunden er meget vekslende i de mest øst- og sydøstvendte marker, der ligger fra ca. 255 - 390 m.o.h. Der er ca. 300 ha. i alt. Omkring 80% er rødvin, knapt 20% hvidvin plus lidt rosé. Det er det eneste sted i Côte d'Or, der laves rosé med en kommunal appellation.
Udover Pinot Noir og Chardonnay, som naturligvis dominerer, er der en århundreder lang tradition for Aligoté. Pinot Blanc er godkendt til hvid, og Pinot Gris, lokalt kaldet Pinot Beyrot, må bruges i små mængder. Markerne "Clos du Roy" og "Longeroies" er ved at blive godkendt som kommunens første 1.Cru marker. Vinene har længe været regnet for ret lette, men "stil-kasser" i Bourgogne svarer efterhånden mindre og mindre til virkeligheden. Mange vine fra kommunen er i dag særdeles seriøse, og selv rosévinene kan have et lagringspotentiale.
2020 Bourgogne havde en meget tidlig knopskydning efter en mild vinter og lun marts. Frugtsætningen var rigtig god, men vedvarende tørke og en konstant vind udtørrede især Pinot Noir på drænende jord, så udbyttet af den meget tidlige høst blev nogle steder lavere end håbet. Chardonnay blev ikke særligt ramt, udover en forsinket fenolisk modning, så mange - meget sjældent set- høstede Pinot Noir før Chardonnay.
Farveskiftet var ret sent, men hele vækstperioden endte med at blive meget tæt på 100-dages normen, og selv de noget stressede Pinot Noir druer havde et forbløffende fint niveau af vinsyre ved høsten, da nætterne ikke var så varme som i 2019, så vinene er forbavsende friske og smager generelt ikke mærket af det høje antal soltimer, hjulpet af at den vedvarende varme om dagen ikke nåede ekstreme højder.
Markernes lokalklima gav en del steder tidsforskelle i modenheden, men stabilt høstvejret tillod den nødvendige tilpasning af høsttidspunkter.Alle områder fra Chablis til Beaujolais er generelt særdeles tilfredse med kvaliteten af både røde og hvide vine.
Robert Parker
Rating89Drink Date2022 - 2032Reviewed by William KelleyIssue Date25th Aug 2022SourceAugust 2022 Week 4, The Wine AdvocateThe 2020 Bourgogne Aligoté Champ Forey offers up aromas of confit citrus, orange zest, pear and buttery pastry, followed by a medium to full-bodied, ample and satiny palate with lively acids and a saline, penetrating finish. It's another attractive old-vine Aligoté bottling from Fournier.
Relaterede produkter
e8o3ydfvo1r
xju9bp3i0ienumz58kouia2rxa2wl19w
pudp17rdbzs2pddomjqc1d
DKK 000,00
DKK 000,00
2mqurom5jqj
bis1bmjmpjaj5u2wh4ye6qivsc50a6tz
5yvaibkcinmixxnwx73l8f
DKK 000,00
DKK 000,00
oi6eifl93e
le8yn1zmf786xcdgtgxpld1yt94bv5bgb
c27zzwkfydgjycybzo6vv
DKK 000,00
DKK 000,00
l4awxp3bwfn
o890q7fx9zshwk8ffp9q8lorx503cmml
dzrnh6x28en96ymtrxebh
DKK 000,00
DKK 000,00
o7bsyfl08gj
0qlsmrx0ylbo8wj2k20llhanfjlyekggjo
y96ggfiuocoyy23rxyj7e
DKK 000,00
DKK 000,00