This website requires JavaScript.

Pinot Noir

SE VORES VINE HVORI DER INDGÅR PINOT NOIR: KLIK HER
 
Historie
Pinot Noir druen hører til en af verdens ældste druesorter, og dens dyrkning kan spores helt tilbage, til da romerne invaderede Frankrig i det første århundrede før Kristus. Allerede på det det tidspunkt vakte den vilde drues muligheder stor glæde, og imponerede enhver der smagte den. Dom Pérignon, manden der efter sigende skulle have opfundet champagnen, opfandt også et regelsæt hvori en af reglerne var, at al god vin skulle laves af Pinot Noir. Med en fornem forhistorie som denne er det ikke svært at forstå, hvordan druen har overlevet i al den tid, og hvorfor den stadig anses, som en af de bedste druesorter den dag i dag.
 
 
Dyrkningen
Det er dog ikke alt ved Pinot Noir druen, der er lige nemt at have med at gøre. Passende bliver druen kaldt for ‘hjerteknuseren’. Den har igennem tiderne forført og afvist mange bejlere, der har forsøgt at mestre den svære kunst at dyrke den. Pinot Noir har en utrolig tynd skal, der reagerer kraftigt på temperaturudsving, og som gør at druen meget let går i stykker, især når den er plukket. På grund af denne sensitivitet kræves der stor præcision omkring dyrkning og høst . Det er derfor kun under meget specifikke forhold at druen kan dyrkes, og dette er ensbetydende med, at druens udbytte ikke er speciel højt. Det er netop druens sårbarhed, der gør den speciel. Man siger, at det Pinot Noir druen mangler i hårdførhed har den i elegance. På grund af den store kærlighed der bliver lagt bag produktionen af vinen, er det ikke mærkeligt, at den resulterende vin er en af de allerbedste af slagsen.
 
Områder
Pinot Noir er nok mest kendt som druen bag al stor rød Bourgogne fra Vosne Romanée over Gevrey Chambertin til Corton og Beaune i Frankig. Men det er lang fra det eneste sted man kan finde Pinot Noir. Nogen af de bedste Pinot Noir-vine uden for Bourgogne er dem fra New Zealand og Californien . Det er også druen bag rød Alsace og Sancerre , og den kendes som Spätburgunder i Tyskland og Pinot Nero i Italien .
 
 
Oplevelse og mad
På grund af druens tynde skal er farven aldrig mørk, men duften er stor og kan med alderen næsten virke bedøvende. Vinen kan ofte nydes ung – efter 3-4 år – men vil ofte lagre glimrende i 8-10 år. Kompleksiteten og den overvældende skønhed, får mange til at bruge resten af deres liv i forsøg på at finde en smag, der lever op til dens standard, dog oftest uden held. Smagen er fyldig, men blid og lang, og den kan være svær at kategorisere. Den kan spænde mellem stærke jordlige aromaer som skovbund og svampe, til helt andre dimensioner af frugtbarhed som violer, kirsebær og andre røde bær. Ens for dem alle er dog den harmoniske og sublime kombination af frugt, alkohol , fylde og tannin . Det er forståeligt, at de forskellige dybder i druen er grund for megen omtale. Pinot Noir er utrolig alsidig, når det kommer til mad. Den rykker grænsen for hvornår man plejer at bruge rød – og hvidvin, da den nærmest passer ind i hele mad-spektret. Højdepunktet af en god middag, vil til hver en tid være, når en god Pinot Noir bliver sat på bordet. Hvis man gerne vil hive ekstra point med hjem, skal man servere den til retter, der indeholder svampe og vildt. Det kunne være en god andesteg eller en lækker lammekølle. Hvis man er mere til fisk, er laks det perfekte match med Pinot Noir. Ellers er typiske franske klassiskere som Coq au Vin og Boeuf Bourguignon også sikre valg. Der er nogle få forholdsregler, man helst skal overholde. Maden man serverer, må ikke have et for stort indhold af syre , eksempelvis tomater. Heller ikke citrusfrugter eller eddikebaserede dressinger går godt i spænd med vinen. Til sidst er Pinot Noir ikke en dessert vin – den passer ikke til de søde sager. Ved siden af disse ingredienser bliver en Pinot Noir nemt overvældet og ødelagt.
 
 
 Se alle vores vine hvori der indgår Pinot Noir – KLIK HER!

Relaterede produkter

Frankrig

2019 Pommard les Saussilles, Marchand-Tawse

Ikke på lager

Frankrig

2019 Pommard 1er Cru Chanlins, Domaine Chavy-Chouet

Ikke på lager

Frankrig

2019 Pommard Pezerolles 1. Cru, Domaine Bouchard Père et Fils

Frankrig

2022 La Ferme des Fontaines Blanc, Amirault, Anjou, Loire

Frankrig

2022 Chassagne Montrachet, Janots & Bos

Frankrig

2020 Chassagne Montrachet, Janots & Bos

Frankrig

2021 Nuits Saint Georges, Marchand-Tawse

Frankrig

2020 Pommard les Saussilles, Marchand-Tawse

Frankrig

2020 Volnay Premier Cru, Bouchard Père et Fils

Tyskland

2021 Henkenberg Spätburgunder, Schwarze Erde, Weingut Landerer, Baden

Oldenburgs Vinguide 18,5 / 20