Frankrig
Sekt
Tysk for mousseux , en vin med tryk på – brus eller bobler. Den færdige vin får en andengæring, der giver vinen sit brus. Bruset kan komme i vinen på flere måder. Langt det meste laves efter ” Cuve Close ” eller Charmat -metoden, hvor andengæring sker på tryktank i stedet for på flaske som ved den dyrere Méthode Traditionelle, den klassiske Champagne-metode , hvor andengæring sker på den flaske, som vinen tappes på. Tysk sekt laves i reglen efter Cuve Close metoden, der bruges af alle de store firmaer. En del laves dog i dag efter “Methode Classique”. Hvis andet ikke er anført, er metoden altid “Cuvé Close” eller Méthode Charmat. En undtagelse er dog den mest enkle – og billige – metode at fremstille bobler på er ved kulsyretilsætning, som vi kender det fra en sodavand. Metoden bruges mest til sodavand og øl , men også til en del vine. Det giver store bobler der imidlertid forsvinder meget hurtigt og efterlader en doven vin.