Spanien
Sustainable Farming – USA
Sustainable farming i USA er ikke så absolut som økologi, men ligner snarere som udgangspunkt det, man i Frankrig kalder lutte raisonnée: En hensigt om stadig miljømæssig omtanke og forbedring af markarbejde og vinifikation, uden at lænke sig selv.
“California Sustainable Winegrowing Alliance” har i 2010 udarbejdet en bog med mere end 200 “best practices”, man kan forholde sig til. De vigtigste hovedområder er:
Økosystemer: beskyttelse af plante- og dyreliv, både over- og under jorden, at undgå luftforurening, biologisk skadedyrsbekæmpelse, og, hvis kvælstofgødning bruges, så lidt og gennemtænkt som muligt.
Ressourcer: Brug af- og rensning af vand, minimering, sortering og bortskaffelse af affald, energiforbrug og indkøb af miljørigtige materialer.
Øvrige: Sunde arbejdsforhold, uddannelse af arbejdskraft for minimering af arbejdsulykker, hensyn til naboer og økonomisk bæredygtighed.
Vil man være certified sustainable, forpligter det. Man skal hvert år bedømme sin status på en liste med 140 punkter om mark, jord og natur samt 104 punkter om vingårdens anlæg og produktionsmetoder. Ved 58 af de 140 punkter og 37 af de 104, skal man score mindst 85% af max. points og demonstrere det for en kontrollant fra organisationen hvert år. Er man “certified”, skal mindst 85% af de druer, der bruges, være dyrket “sustainable”.
Der er altså tale om et system, hvor man kan begynde i det små og efterhånden forpligte sig mere. Der er mere detaljerede oplysninger på https://www.sustainablewinegrowing.org