Spanien
Talento
Betegnelse for mousserende spumante fra Italien , lavet på druerne Pinot Nero , Chardonay og Pinot Bianco . Betegnelsen kan nærmest sammenlignes med spansk ” Cava “, selvom Talento ikke har egen ” appellation ” ( DOP ), modsat cava. Vinen må komme fra hele Italien fra Sicilien i syd til Sydtyrol i nord. Talento er blev anerkendt af Landbrugsministeriet ved dekret i 2010. Medlemmerne af Instituto da Talento omfatter mere end 20 større og mindre firmaer, inkl. kooperativer og meget store firmaer. Dvs. Talento potentielt kan producere mere end 20 millioner flasker. Vinen skal laves på Champagne -metoden (Metodo Tradizionale) og skal stort set leve op til samme minimumskrav som Champagne: minimum eftergæring på flaske i 15 måneder før degorcement. Vin de liqueur tilsættes for salg og må maximalt være på 12 g/liter til Brut . Betegnelsen vil typisk være anført på bagetiketten, selvom instituttet søger at få medlemmerne til at skrive Talento på hovedetiketten, dog sjældent så prominent som på flasken her til højre! Læs mere på Talento’s web !