En vin, der viser, hvorfor Montagny fra de bedste producenter ofte kan bide skeer med de dyrere Beaune-vine. Rig, levende og livlig og meget generøs i smagen. Den har en fin fylde bakket op af en perfekt syre.
Montagny er den sydligste af de fem appellationer i Côte Chalonnaise, mellem Còte de Beaune og Macônnais. Området er i alt ca. 25 km. langt og 7 km. bredt. Kalkstensbæltet, der er en meget vigtig faktor i Bourgognevinenes karakter, dukker op her men er mere spredt og markerne derfor også. Koncentrationen i Montagny er dog høj: Godt 200 af de i alt 326 ha. marker har 1. Cru status, og området skiller sig ud ved kun at producere hvidvin.
Her er en kende varmere end i Côte de Beaune og mindre regn i gennemsnit. Markerne ligger på øst-sydøstvendte skråninger i 250 - 400 m.s højde, og vinene er oftest ret kødfulde og mineralske. De har en god syrestruktur pga. det høje kalkstensindhold i jorden og kan udvikle lidt eksotiske frugttoner med alderen.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Gautheron d'Anost siden 2023. Bastien Gautheron er manden bag huset, og han opfyldte i 2020 sin drøm om at producere vin under eget navn, efter at have arbejdet flere år hos store Bourgogne producenter. Bastien hører til den nye generation af vinbønder, der har fokus på skabe terroir-baserede vine gennem så lidt intervention som muligt. Fokus er frugt og en fantastisk energi.
Hans tilgang til vinfremstilling er simpel: Hurtig udblødning og gæring for at undgå over-extraktion. Gæring sker med naturlig temperaturstigning i ståltanke, og Bastien skubber kun 'hatten' med skaller ned i mosten to gange inden den alkoholiske gæring. Herefter røres kun én gang dagligt. Alle vine lagrer i fade, hvor det ældste er fra 2014. En lille del af de røde ser også lidt ny eg (mindre end 30%) - og med en let toasting af fadet. En portion af den hvide lagrer i 350 l. tønder fra 2017 for derigennem præcist at kunne styre modningen af vinen, der ikke må være for eg'et.
Bastien lader, så vidt det er muligt, vinen lave sig selv, og han arbejder også med at forkorte modningstiden af vinen, inden den tappes, i forhold til hvad der er normal praksis.
Bastien udtaler: "Lang modningstid kan være god, men jeg kan finde lige så mange vine med kortere modningstider, som jeg holder af. Så i sidste ende afhænger resultatet af, hvordan man modner vinen."
Bastien anvender både egne druer, hvor parcellerne er certificeret økologiske i 2017 (le Savigny og 50% fra Bourgogne Hautes Côtes de Beaune), foruden købte druer fra nære forbindelser, der anvender økologiske metoder. I overensstemmelse med sin tilgang i mark og kælder, køber Bastien sine flasker fra St-Prex i Schweiz, der anvender 95% genbrugsglas, og etiketterne er lavet af 100% genbrugspapir. Vinpropperne er naturligvis fremstillet ved økologisk landbrug, og de er kontrolleret for TCA, som er et stof, der kan misfarve vinen og give den lugt af prop.