En mini-ejendom der er kendt for at lave "venlige", generøse, frugtmættede vine, som kombinerer en imødekommende stil med høj kvalitet. 2012 har denne grundkarakter. Mørke bær, blomst og en snert lakrids og tør kakao-aroma med fin længde, pakket i en ramme af solide men fine tanniner. Klar nu (2020) og i hvert fald de næste 5-6 år.
Årgangen består af 80% Merlot, 15% Cabernet Franc og 5% Cabernet Sauvignon, som håndhøstes og gærer, hver parcel for sig, i små termoregulerede ståltanke. Vinen er lagret i 16 mdr. i barriques, 80% nye, i de gamle grotter i skråningen, huleboere levede i for årtusinder siden.
Château La Clotte ligger lige udenfor St. Emilion by på sydøst siden og har kun 4 ha. på terrasser ned ad den ret stejle skråning fra 75 m. højdekurven. Her har været dyrket vin fra 1400-tallet. Jorden er limsten blandet med ler; klassisk på stedet. Vinstokkene er ca. 50 år gamle. Det menes, at navnet "Clotte" er en forvanskning af "traglodyt", som er den videnskabelige betegnelse for fortidige huleboere.
Ejendommen var til 1912 administreret af J.P.Moueix. Den blev overtaget af familien Chailleau, hvor især 2. generation, George, fra 1931 løftede kvaliteten drastisk, så den fik "Grand Cru Classé" status. Hans tre døtre arvede, og den ene, Nelly Moulierac, var teknisk direktør til 2014, hvor Vauthier-familien overtog den. De har Chateau Ausone, et af de få "Premier Grand Cru Classé" slotte, der ligger lige sydøst for La Clotte.
2012 i Bordeaux bød på omskifteligt vejr i blomstringen, som gav noget uregelmæssig frugtsætning. Farveskiftet skete i godt vejr noget efter normal tid. Midtsommeren var pæn med kun lidt, spredt nedbør og moderat temperatur. August og det meste af september var helt tørre, hvilket gav problemer for unge vinstokke på grus og sinkede modningen noget, især på meget drænende jorde. 25. september faldt temperaturen markant, og det begyndte at regne. Merlot var høstet og havde fin kvalitet, mens man endnu manglede Cabernet Sauvignon på tungere jord nogle steder, især i Haut-Médoc. Her var det nødvendigt at kunne reagere på vejret med markarbejde, drueudtynding og høst, når mulighederne var bedst. Modenheden af Cabernets var lidt længere fremme i det marginalt lunere Pessac-Léognan og Graves syd for Bordeaux by. Det var vigtigt i kælderen at afpasse ekstraktionen/aromaudtrækket for at få den rigtige balance i tanninerne med de forhold, der var det konkrete sted. Samlet set mest et "Merlot-år". Der er mange fine vine, også med Cabernets, men også en del stilvariation afhængigt af, hvordan den enkelte ejendom håndterede forholdene.