Mazy-Chambertin er kendt for sin faste struktur og betydelige kraft. Den er viril og fyldig med stor aromatisk kraft og en unik personlighed med rød frugt, krydderier og lakrids og en meget lang finish. Dens stringenthed vidner om et langt gemmepotentiale.
Mazy-Chambertin er den nordligste af
Grand Cru appellationerne i Gevrey-Chambertin, og den er opdelt i to dele: Mazy-Bas og Mazy-Hauts. Armand Rousseaus parcel (ca. 0,5 ha.) ligger i Mazy-Bas for enden af vejen ned til Ruchottes-Chambertin
Grand Cru. Vinstokkene er plantet på ler-kalkstensjord, der hviler på en
hård kalkstensundergrund, hvilket giver en unik mineralitet og kompleksitet i vinen. Navnet Mazi stammer fra de små huse (”maisonnettes”), der har ligget her.
Armand Rousseau er en legendarisk Bourgogneproducent, der laver vine fra absolut øverste hylde, som sælges ekstremt allokeret – kun til udvalgte få.
Kvalitetsmæssigt sammenlignes Rousseau med bl.a.
Romanée-Conti og Leflaive, og år efter år fremstiller huset fuldkomne og komplette vine, som er med til at give Bourgogne det eftertragtede ry, som mange mennesker higer efter, og mange
Pinot Noir producenter verden over stilmæssigt drømmer om at efterligne.
Rousseau har 15,3
hektar egen jord i bl.a. Le Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze, Mazy-Chambertin, Clos Saint-Jacques, En Champs og Lavaux St-Jacques mv. – alle i Gevrey-Chambertin, samt
Grand Cru Clos de la Roche i Morey-St. Denis.
Vinstokkene er gamle og udbyttet meget lille for at sikre så stor koncentration til druerne som muligt. I alle led af vinfremstillingen gås der minutiøst til værks. Der tyndes meget ud i druerne, vinstokke udskiftes løbende for at bibeholde den høje gennemsnitsalder, og efter
høst sorteres druerne strengt. Vinene lagrer 18 måneder ført de tappes, og de frigives til salg, når de er 2 år gamle.
Domænet blev grundlagt af Armand Rousseau, der som 18-årig i begyndelsen af 1900-tallet arvede forskellige parceller i Gevrey-Chambertin. Gennem sit giftermål fik han flere vinmarker foruden det sted, hvor domænet ligger i dag. Først solgte han sin vin i bulk, men senere besluttede han sig for at
flaske sine bedste vine selv, og med hjælp fra Raymond Badouin, grundlægger af magasinet Revue des Vins de France, fik han hurtigt en kundekreds blandt restauranter og private. Sønnen Charles overtog vingården i 1959, efter Armands død. Han fortsatte med at udvikle domænet, bl.a. ved at øge eksporten til mange lande verden over.
I 1982 begyndte Charles’ søn, Eric, at arbejde på domænet. Han har bl.a. introduceret flere økologiske principper til arbejdet. Nu har han travlt med at overdrage stafetten og al sin viden til datteren Cyrielle, der begyndte at arbejde side om side med Eric i 2014. Familiens værdier og høje arbejdsmoral føres videre fra en generation til næste; værdier som fornøjelse, præcision, kærlighed til vinstokkene og nydelse. Rousseau-familien er stolte af deres kendetegnende Bourgogne vine. Familien holder fast i enkeltheden i arbejdet og ønsket om at lave fantastiske store vine, hvor man kan nyde slutproduktet.
J’aime le
Pinot – C’est la faute a Rousseau (Jeg elsker
Pinot – og det er Rousseaus skyld).
Gevrey-Chambertin i den nordlige del af
Côte de Nuits er kommunen med den højeste koncentration af
Grand Cru marker, hvis legendariske Chambertin og Chambertin-Clos-de-Bèze vine blev nydt af Napoleon. Vinene herfra er meget efterspurgte grundet deres kombination af råstyrke og blødhed.
Vinen vokser i ca. 220 - 380 m.s højde.
Grand Cru markerne ligger i et bælte på midtskråningen syd for byen med de fleste Premier Cru'er lige under og nord for, tæt på byen. Med et vinareal på 435 ha., udover
Grand Cru'erne, er produktionen relativ stor, men efterspørgslen altid større! Navnet "Chambertin" har været brugt siden 1200-tallet og indgår i alle ni
Grand Cru navne.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Armand Rousseau siden 1999.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.