En vin der er karakteristisk for sin mineralitet og en delikat, fin og elegant
krop med en fremragende
syre og en fantastisk eftersmag. Ruchottes Chambertin er en af de mindste og mest markante Grand Crus i Gevrey-Chambertin. Den ligger i 290-310 meters højde over Mazy-Chambertin og består af tre dele: Clos des Ruchottes, les Ruchottes-Hauts og les Ruchottes-Bas.
Domaine Armand Rousseau ejer hele Clos des Ruchottes på 1,06
hektar, hvilket gør den til et monopol.
Navnet 'Ruchottes' kommer fra 'ruchots', der betegner de klipper, der ligger langs stien i bunden af skrænten. Det er et meget stenet terræn, lavvandet og ufrugtbart, sammensat af olitisk, som smuldrer under en frost. Klippens karakter og jordens goldhed giver vinene en let, nuanceret
farve samt en fin, elegant
krop. Vækstsæsonen er længere end for de andre Grand Crus, hvilket giver den enestående friskhed til vinene.
Armand Rousseau er en legendarisk Bourgogneproducent, der laver vine fra absolut øverste hylde, som sælges ekstremt allokeret – kun til udvalgte få.
Kvalitetsmæssigt sammenlignes Rousseau med bl.a.
Romanée-Conti og Leflaive, og år efter år fremstiller huset fuldkomne og komplette vine, som er med til at give Bourgogne det eftertragtede ry, som mange mennesker higer efter, og mange
Pinot Noir producenter verden over stilmæssigt drømmer om at efterligne.
Rousseau har 15,3
hektar egen jord i bl.a. Le Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze, Mazy-Chambertin, Clos Saint-Jacques, En Champs og Lavaux St-Jacques mv. – alle i Gevrey-Chambertin, samt Grand Cru Clos de la Roche i Morey-St. Denis.
Vinstokkene er gamle og udbyttet meget lille for at sikre så stor koncentration til druerne som muligt. I alle led af vinfremstillingen gås der minutiøst til værks. Der tyndes meget ud i druerne, vinstokke udskiftes løbende for at bibeholde den høje gennemsnitsalder, og efter
høst sorteres druerne strengt. Vinene lagrer 18 måneder ført de tappes, og de frigives til salg, når de er 2 år gamle.
Domænet blev grundlagt af Armand Rousseau, der som 18-årig i begyndelsen af 1900-tallet arvede forskellige parceller i Gevrey-Chambertin. Gennem sit giftermål fik han flere vinmarker foruden det sted, hvor domænet ligger i dag. Først solgte han sin vin i bulk, men senere besluttede han sig for at
flaske sine bedste vine selv, og med hjælp fra Raymond Badouin, grundlægger af magasinet Revue des Vins de France, fik han hurtigt en kundekreds blandt restauranter og private. Sønnen Charles overtog vingården i 1959, efter Armands død. Han fortsatte med at udvikle domænet, bl.a. ved at øge eksporten til mange lande verden over.
I 1982 begyndte Charles’ søn, Eric, at arbejde på domænet. Han har bl.a. introduceret flere økologiske principper til arbejdet. Nu har han travlt med at overdrage stafetten og al sin viden til datteren Cyrielle, der begyndte at arbejde side om side med Eric i 2014. Familiens værdier og høje arbejdsmoral føres videre fra en generation til næste; værdier som fornøjelse, præcision, kærlighed til vinstokkene og nydelse. Rousseau-familien er stolte af deres kendetegnende Bourgogne vine. Familien holder fast i enkeltheden i arbejdet og ønsket om at lave fantastiske store vine, hvor man kan nyde slutproduktet.
J’aime le
Pinot – C’est la faute a Rousseau (Jeg elsker
Pinot – og det er Rousseaus skyld).
Gevrey-Chambertin i den nordlige del af
Côte de Nuits er kommunen med den højeste koncentration af Grand Cru marker, hvis legendariske Chambertin og Chambertin-Clos-de-Bèze vine blev nydt af Napoleon. Vinene herfra er meget efterspurgte grundet deres kombination af råstyrke og blødhed.
Vinen vokser i ca. 220 - 380 m.s højde. Grand Cru markerne ligger i et bælte på midtskråningen syd for byen med de fleste Premier Cru'er lige under og nord for, tæt på byen. Med et vinareal på 435 ha., udover Grand Cru'erne, er produktionen relativ stor, men efterspørgslen altid større! Navnet "Chambertin" har været brugt siden 1200-tallet og indgår i alle ni Grand Cru navne.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Armand Rousseau siden 1999.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.