Cigliuti's Serraboella Barbera er magtfuld og frugttæt men lidt mere smidig og åben som helt ung end "Campass". Vinstokkene er lidt yngre og fadlagringen mindre voldsom. Masser af saftig bærfrugt og fin dybde. Vil klæde mange gryderetter med svampe, vildt, svinekød og kraftigere fjerkræ.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Cigliuti siden 2018. Frugten håndhøstes og gærer længe i ståltank med regelmæssige overpumpninger, der udtrækker smagsstoffer. Vinen lagres 18 mdr. i 2- og 3-år gamle barriques af fransk eg, som mildner druens naturlige syre lidt og modner vinen med et mindre, afbalanceret fadpræg.
Den mindre familieejendom ligger i Neive nordøst for Alba i Piemonte, med udsigt til Barbaresco's bytårn i det fjerne. "Fratelli"/brødre i navnet skyldes den nuværende ejer Renato's far og onkel, der solgte druer og vin på dunke på markedspladsen i 1960'erne.
Renato, der driver domænet med sin kone og to døtre, har totalt ændret standarderne på ejendommen: Han var en af de første i området til at udtynde druer i markerne så kraftigt, at naboer syntes, han var skør. Han har fuldt fokus på terroir: de lokale jordbundsforholds samspil med druen. Det omhyggelige markarbejde er basis for kvaliteten; der høstes i hånden i mindre plastkasser, så druerne ikke trykkes itu, og der praktiseres minimum-intervention i kælderen, hvor der kun bruges naturgær. I næsten 30 år var Cigliuti den eneste vingård i området, der lod sine Serraboella druer (en Cru i Neive) gære separat, og Cru'ens navn blev nærmest synonymt med vingården.
Renato var længe i tvivl om hvorvidt døtrene ville gå ind i dette "mandearbejde", som han så det i sine yngre år, men de deltager nu fuldt i driften, især i markerne. Metoderne er i praksis økologiske men uden certificering.
Vingården har en rød stjerne i den anerkendte italienske vinguide Gamero Rosso, hvilket betyder, at de har fået den maksimale karakter, 3 røde glas, 10 gange.
Bruce Sanderson/WineSpectator: "The wines are beautiful and expressive."
Antonio Galloni, Vinous: "If there is an estate in Barbaresco that deserves more attention, it is without question Cigliuti."