En vin der sprudlende af energi og elegance. Friskhed og blødhed, afbalanceret og modne tanniner. Smagen bærer præg af både modne frugter, lidt krydderier foruden noter af røg. Parajes er en fornem introduktion til César Márquez’ vinunivers og en flot repræsentant for området.
Vinen er lavet på 85% Mencía, 7% Alicante Bouschet og 8% hvide druer, der vokser mellem 460 og 750 meters højde i en kombination af ler, skifer, sand og kalksten. Druerne kommer fra forskellige dele af Bierzo, og hver mark vinificeres for sig. I årgang 2022 blev der brugt druer fra 9 landsbyer i El Bierzo: Valtuille, Arganza, Toral, Camponaraya, Villafranca, Valdecañada, San Clemente, San Juan de Paluezas og Hornija, hvilket blev til i alt 48 separate vinifikationer. Specielt er markerne El Rapolao, Villegas, Pico Ferreira, Sufreiral og El Val bemærkelsesværdige.
Druerne høstes i hånden løbende over en periode på 15 dage fra sidst i august til hen i september. Gæring sker i en kombination af store åbne fade og mindre ståltanke. Druerne trædes blidt, så en del af druerne forbliver hele under gæringen, som sker med naturlig gær. Druerne macererer mellem 17 og 60 dage, og vinen fra de forskellige marker modner på separate fade af hovedsageligt 225, 400, 500 og 600 liter ud over vinen fra en enkelt mark (Valtuille), der modner på et 5000 liter “foudre”. Efter et år foretages det endelig blend og vinen blev tappet d. 10. Januar 2024.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med César Márquez siden 2024. César Márquez er en kommende stjerne i Bierzo, hvor han kombinerer sit arbejde på familiens vingård, Castro Ventosa, med sit eget soloprojekt, hvor han laver vin i DO for både landsby og Vinos de Paraje (små parceller/lieux-dits), herunder nogle single-vineyard vine.
César kommer fra en vinfamilie. Han er ønolog og har arbejdet side om side med sin kendte onkel, Raúl Pérez, på familiens vingård gennem mange år, før han overtog tøjlerne i familiens kælder i 2017.
I 2015 restaurerede César en gammel vinkælder i sin hjemby, Valtuille de Abajo og startede en vinserie under eget navn. Her fokuserer han på at lave solide vine fra egne marker. Han ejer vinstokke i forskellige parceller, som han har fået fra familien, foruden en halv hektar i San Juan de Paluezas. Hans ambition er at lave en rødvin af højeste kvalitet, som får prædikatet Vino de Viña Calificada (svarende til en cru classé), og som er lavet på den unikke og sjældne hvide kalkholdige jord i Bierzo. Med sine Vinos de Paraje går César efter at lave vine fra unikke steder uden for Valtuille de Abajo.
Med sine enkelt-parcel vinifikationer håber César, at han kan danne grundlaget for en kortlægning af regionen, som på sigt kan anvendes til sammenligning af cru appellationerne andre steder i verden. César anvender ikke udelukkende egne druer. Han køber også druer til nogle af sine vine. Druerne kommer fra sandede marker som Villegas, El Llano eller El Val, plus El Rapolao eller La Vega.
Alle rødvine laves med varierende mængder af stilke fra drueklaserne. Ved at forsøge sig frem, har César fundet, at han får det bedste resultat, når han høster tidligere og frugten er sprød, snarere end sød. Dermed kan han holde alkoholen under 13,5 % vol. og tilsætte stilke efter behov for at balancere vinene og opnå ekstra kompleksitet. Vinene taler for sig selv, og de har placeret César Márquez blandt Bierzos mest fremtrædende vinmagere.
Bierzo ligger i den nordvestlige del af Spanien i provinsen León i den autonome region Castilla y León. Klimaet er overvejende kystklima, påvirket af nærheden til Atlanterhavet, hvilket skaber kølige og fugtige forhold, der er gunstige for vinproduktion. Regionen er kendt for sine karakteristiske vine, især de røde lavet på den lokale druesort Mencía, der skaber komplekse og saftige rødvine med aromaer af røde frugter, krydderier og urter. Bierzo har oplevet en stigende interesse og anerkendelse på det internationale marked for sine kvalitetsvine, og mange vinproducenter i regionen har vedtaget moderne teknikker og praksis for at forbedre kvaliteten af deres vine.