Tyskland
Alsace
I den franske region Alsace kan vi nyde et af Frankrigs bedste køkkener og nogle af verdens helt store vine. Alsace starter ved EU-byen Strasbourg, som betyder Borgen ved Vejen – den vej, der går fra nord til syd langs Rhinen ved grænsen mellem Frankrig og Tyskland. Områdets vinmæssige hovedstad er Colmar, som ligger i nogle af provinsens bedste vinbjerge. Den gamle bydel i Colmar er en af de smukkeste i Frankrig og byder også på et “lille Venedig” omkring en rislende bæk. Alsace er fransk, men har i perioder hørt under Tysklank, hvorfor den med sine mange smukke byer med bindingsværk, storkereder, blomster og farver kan minde om en traditionel tysk by.
Alsace har sat sit præg på fransk kultur med andet end vin. Marseillaisen er skrevet i Alsace, Frihedsgudinden i New York var en gave fra Frankrig til den nye stormagt og skabt af en arkitekt fra Alsace, ligesom Eiffel’s familie var fra Alsace. På grund af sin beliggenhed har området været hærget af adskillige krige, fra 30 års krigen i 1600-tallet til 2. verdenskrig. En tur ned ad verdens ældste vinvej, Route du Vin, er en oplevelse, enhver bør unde sig selv.
Alsace ligger ca. 1000 km fra København og på østsiden af Vogeserne. Fastlandsklima sørger for varm sommer og meget kold vinter. Vogeserne beskytter mod vestenvind og sikrer, at Alsace med blot 600 mm regn årligt er et af de tørreste områder i Frankrig. Jorden er mest kalk, men varierer stærkt. Vinene – 94% hvidvin, 6% rosé og rødvin – sælges typisk under navnet på druen. Området er beplantet med Riesling (25 % af areal), Gewurztraminer (20%), Sylvaner (15%), Pinot Blanc (20 %), (Tokay) Pinot Gris (5%), Pinot Noir (7 %) endelig Muscat (4%). Desuden tillades bl.a. Chasselas især til Edelzwicker.
Krav til appellation i området:
høstudbytte max 100 hl/hkt tilladt, dog 70 hl/hkt for Grand Cru. Vinen er tappet i Alsace, hvis der står Grand Cru på etiketten, eller hvis marknavn (Lieuxdit) er angivet – med min. 11% naturlig alkohol, dog 10% for Riesling, Grand Cru VT.
Alsace’ areal er 15.000 hkt., og høstudbyttet er på 135 mill.fl/år. Vinen i Alsace er i reglen tør, meget frugtig og ren, ofte krydret frugt. Desuden laves glimrende mousserende vin (Crémant d’Alsace) likører og brændevin (Eau de Vie). Desuden laves Vendange Tardive og Sélection Grain Noble, begge sent høstet rariteter.