Spanien
Eiswein
På dansk “isvin”. Den betegner en vin på minimum “Beerenauslese-niveau” lavet af druer, der har fået lov til at fryse til is på vinstokken. Druerne må først plukkes, når temperaturen i druen er på minus 8 grader, og de presses i kælderen, mens druerne er stadig frosne. Druerne høstes typisk tidligt om morgenen sent i november, december eller endog i januar det følgende år. Når al væsken i druen er frosset, er udbyttet ekstremt lavt og koncentration en af både sukker og syre højt. Eiswein ses i Tyskland og Østrig. Den er også en specialitet i Canada som “Icewine”, samt sjældnere som “Vin de Glace” i Alsace, Frankrig. Uden frosne druer ingen Eiswein, så at være Eiswein-producent er lidt af en satsning. Ud over at man ikke er sikret høst hvert eneste år, så er det også – i snit – kun omkring 10% af alle de druer, som er reserveret til den søde vin, der ender i flaskerne.