Italien
Santo
Italiensk sød vin fremstillet på druer, der er tørret indendørs, ofte hængende fra loftet elle på stråmåtter o.l. Ses mest i Toscana , hvor den har egen DOC, men også i Umbria og andre områder. Druerne er i reglen Trebbiano og Malvasia , men i Montalcino og Umbria bruges også Grechetto . Efter tørringen gærer vinen, men kan sjældent blive tør. Siden lagrer vinen traditionelt på ganske små træfade. En del laves dog industrielt med tilsætning af alkohol og er af lille interesse. De bedste er ikke ulig Recioto , Vin Santo eller fransk “Vin de Paille”. Ved tørringen mister druen ofte 50% af vandet, således at mosten er koncentreret i både sødme og syre .Selvom vinen er en dessertvin , er en del Vin Santo ganske tørre, selvom de fleste foretrækker de søde. Vin Santo -“Den hellige Vin”- har været fremstillet i Toscana i måske tusind år. Men måske stammer vinen slet ikke herfra, men fra øen Santorini, som især i årene under venetiansk indflydelse eksporterede meget vin til Italien , som blev mærket “Santo” eller ” VinSanto ” efter øen, vinen kom fra.